23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Styr på dampen og svindet?

Vidste du at svind og fordampning i fødevareproduktion bør måles på mere end én parameter? Læs om dette samt hvorfor du skal investere i Dankost Pro

Det er næppe nogen overraskelse, men produktion af fødevarer medfører svind, dels qua varmebehandling men også rensesvind m.m.

Hvorfor er det vigtigt at have fod på? Det er det heller ikke, hvis du laver et måltid i hjemmet, men skal du producere 500 kuverter, har det stor effekt. Du skal ramme eksakt mængde, hverken mere eller mindre. En simpel afvigelse på 5 % vil således betyde, at der produceres 25 portioner ved siden af målet.

I den virkelige verden er der altid en given usikkerhed, men kombineres dette med faktuelt manglende overblik over forudsigeligt svind, er der overhængene risiko for over- eller underproduktion.

Overproduktion koster penge og miljø. Vælger du at fryse det overskydende skal du føre egenkontrol med frostvarerne, notere sidste anvendelsesdato, måske mærke allergener osv. Deraf risikerer maden at blive smidt ud med det samme (eller gå til et socialt formål hvilket i og for sig kan være nyttigt nok).

Underproduktion betyder at en ekstra produktion må opstartes. Det koster forsinkelse, ekstra transport, arbejdsløn, øget opvask og energiforbrug osv.

Dankost Pro håndterer +4 typer af svind samt kan fortælle præcis, hvor mange råvarer der skal i gryden for at give mættede maver og forventet økonomi. Til og med på en let overskuelig tablet så produktionspersonalet ikke skal stå med et A4-ark eller en 19” monitor på bordet eller fastmonteret på væggen.

Typerne vi håndterer er:

  1. Rensesvind (det du smider ud)
  2. Vandfordampning/tørring (af fx spegepølser)
  3. Produktionssvind (”det som sidder tilbage i gryden”)
  4. Vitaminer og mineraler (tab i forbindelse med varmebehandling)
  5. Faktisk har vi også en 5. omkring afsmeltning af fedt på fx bacon da det oftest ikke anvendes, men har enorm effekt på næringsindholdet.

Kontakt os for at høre mere om svind og hvorfor det er vigtigt. Vedlagt artiklen finder du også en oversigt over hvornår Dankost Pro giver mening for præcis din virksomhed (se til højre for artiklen).

Dankost Pro er førende i Danmark omkring mulighederne for indregning af svind.

 

Matilda FoodTech Danmark
Prags Boulevard 80, 4. sal
2300 København S
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK29187657
P nummer: 1011856965

Send til en kollega

0.047