23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Trim CIP-anlægget og gør produktionen mere bæredygtig

Ved hjælp af et dataanalyse-værktøj fra Au2mate er det muligt at optimere sit CIP-anlæg, så det bruger mindre vand, strøm og kemi. Det medfører store besparelser samtidig med, at CIP-processen bliver mere bæredygtig. Og det er præcis, hvad Graasten Salater har gjort. Vi har besøgt virksomheden og fortæller her om, hvordan Graasten Salater har optimeret deres CIP-anlæg – til fordel for både virksomhedens økonomi og bæredygtighed.

Af levnedsmiddelingeniør og tekstforfatter, Klaus Hansen

Der kan være mange penge at spare ved at trimme og optimere driften af sit CIP-anlæg. Det skyldes, at et korrekt trimmet CIP-anlæg bruger mindre vand, strøm og kemikalier – med andre ord mindsker produktionsomkostningerne. Ligeledes vil de trimmede CIP-processer give mere oppetid på produktionsudstyret og derved gøre produktionen mere grøn og bæredygtig, så den i højere grad opfylder FN’s bæredygtighedskriterier.
Men hvordan går man så i praksis ind og trimmer CIP-anlægget, så det kører perfekt?
En oplagt mulighed er at implementere et CIP Dataanalyse-program, f.eks.  fra virksomheden Au2mate. Dette program overvåger CIP-processerne ned til de mindste detaljer, og de mange CIP-data i et CIP-forløb logges og præsenteres efterfølgende grafisk i en overskuelig form. Ved at nærstudere den grafiske fremstilling af CIP-forløbet er det hurtigt at få et overblik over CIP-processen – med andre ord, om CIP’en er forløbet så optimalt og korrekt som muligt.
Dataanalyseprogrammet er således et effektivt værktøj, der lynhurtigt afslører fejl og uhensigtsmæssigheder under et CIP-forløb. Det kan f.eks. være, at al skyllevand ikke er pumpet fuldstændig ud af en tank, hvorfor den tilførte lud eller syre fortyndes, hvilket betyder, at det er nødvendigt at tilføre yderligere lud eller syre for at opnå de rette lud/syre-koncentrationer.
Der skal være en skarp adskillelse mellem CIP-ens forskellige faser, og hvis dette ikke er tilfældet, så vil det hurtigt afsløres i CIP-dataanalyseprogrammet i form af flade ledningsevne-kurver mellem de enkelte CIP-faser. 

Ønskede en mere grøn og bæredygtig produktion
Graasten Salater er i fuld gang med deres ”Go Green”-projekt, hvis mål er at øge bæredygtigheden i produktionen. For at kunne trimme deres CIP-anlæg, så det blev mere grønt og bæredygtigt ledte Graasten Salater efter løsninger der kunne bidrage kontaktede Graasten Salater Au2mate for at få hjælp til at forbedre bæredygtigheden i produktion. Her anbefalede teknikerne fra Au2mate at kigge nærmere på CIP’en og eventuelt implementere det pågældende CIP Dataanalyse-program.
Herefter besøgte en af Au2mates teknikere Graasten Salater og skaffede sig et overblik over CIP-anlægget og det produktionsudstyr, der skulle CIP’es. Der var tale om diverse rør, tanke, pumper, ventiler mv, på anlæg som og anlægget transporterer og forarbejder remoulade, mayonnaise, ketchup, dressinger osv.
Efter således at have kigget nærmere på CIP-anlæg og produktionsudstyr var næste trinm at programmere og skræddersy et CIP-dataanalyseprogram, der passerede perfekt til CIP-processerne hos Graasten Salater.

Vi sparer både el, vand og kemi
Da Au2mate således havde færdiggjort CIP-analyseprogrammet til Graasten Salater, blev det grundigt testet i 14 dage i produktionen. Testforløbet havde til formål at afsløre, om der evt. var mindre fejl eller uhensigtsmæssigheder i den nyudviklede CIP-software. Efter afslutningen af testperioden var den endelige version af CIP-softwaren klar til ibrugtagning og blev endeligt implementeret hos Graasten Salater.
- Vi har været særdeles tilfredse med samarbejdet med Au2mate, fortæller teknisk projektleder, Jesper Tapdrup og fortsætter:
- Folkene fra Au2mate er er særdeles kompetente, og vi kom hurtigt i mål med at få installeret og ibrugtaget det nye CIP-analyseprogram. Ved hjælp af data fra programmet har vi nu har fået trimmet CIP-anlægget, og vi kan se, at vi sparer både el, vand og kemi. Ligeledes har vi også kunne reducere CIP-tiden, så det nu er blevet hurtigere at køre et CIP-forløb. Det betyder mindre nedetid og mere oppetid i produktionen.
Jesper fortæller, at indimellem lavede det gamle CIP-system fejl i under CIP’en, og man måttes køre en ny CIP. Det gav naturligvis et ekstra forbrug af el, vand og kemi – og yderligere nedetid i produktionen.
I det gamle system var det ikke muligt at fejlsøge, finde fejl og rette dem, så man kunne undgå flere CIP-fejl. Mmed detn nye CIP-dataanalyse-modul fra Au2mate er det nu muligt at finde eventuelle fejl i en CIP og gå ind i kontrolsystemet og rette dem.
- Sideløbende er vi i færd med at Efterfølgende har vi ligeledes udskiftet vores overordnede produktionsstyringsprogram med en ny og bedre udgave, som Au2mate har udviklet til os. Ligeledes har jeg bestilt en anden automationsløsning fra Au2mate. Denne løsning vil bidrage til, at vi øger bæredygtigheden yderligere og derved mindsker CO2-aftryk, slutter Jesper Tapdrup fra Graasten Salater.

 

 

Au2mate A/S
Frichsvej 11
8600 Silkeborg
Silkeborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK26198402
P nummer: 1008626428

Kontaktperson

KE
Kristina Elkjær
Marketingkoordinator
+45 30103746 kel@au2mate.dk

Send til en kollega

0.031