23948sdkhjf

Sukker og salt frem i lyset

Fra december 2016 bliver det lovpligtigt at mærke alle fødevarer i EU med det samlede indhold af sukker og salt, når den såkaldte næringsdeklaration bliver obligatorisk. Hos Varefakta gælder kravene allerede.
Varefakta lever af at udarbejde varedeklarationer og er den eneste uafhængige instans, der fører systematisk kontrol med, at deklarationerne holder, hvad de lover.

- I dag kan det på mange deklarationer være vanskeligt at bestemme saltindholdet i en fødevare, fordi salt er angivet som natrium. Og der skal en omregning til, før man kender saltindholdet, fortæller direktør Helga Møller, Varefakta.

Helt præcist skal man gange natriumindholdet med 2,5 for at finde ud af, hvor meget salt, der er i en vare. Men det gælder ikke for varer med Varefakta, der for længst har implementeret de nye skrappere EU-regler. Også det samlede sukkerindhold kommer til at fremgå tydeligt af næringsdeklarationen på alle fødevarer fremover. Det var ikke tilfældet tidligere.

- Set med forbrugerøjne er der ingen tvivl om, at de nye regler udgør en meget markant forbedring. Man kan ikke så let skjule oplysninger, som man har kunnet tidligere, forklarer Helga Møller videre.

Tvungen næringsdeklaration på alle varer
Fremover går det således ikke, at oplysningerne på pakken er praktisk talt ulæselige. Teksten skal være læsbar.

- Sådan har det altid været, men det har ikke tidligere været klart defineret, hvad det indebar. Nu er der krav til skriftstørrelse, fortæller Helga Møller, der også har godt nyt til allergikerne, som kan se frem til, at de såkaldte allergener bliver fremhævet f.eks. med understregning, andre typer eller anden farve. Typiske allergener kan være gluten, soja, nødder og skaldyr.

Den mest markante ændring vil nok blive tvungen næringsdeklaration. Tidligere har man opereret med tre muligheder - ingen, en kort eller en lang næringsdeklaration. Den går ikke længere. Nu skal alle varer med mærkes med næringsdeklaration uanset om det er slik, mælk, frostvarer eller kød.

Ændringerne er vedtaget før den omfattende hestekødsskandale brød løs, som EU-reglerne ikke tager højde for.

Vil kødskandaler til livs
- Varefakta er i øjeblikket ved at undersøge mulighederne for, hvordan Varefakta systematisk kan kontrollere, at kødindholdet svarer til, dét, der bliver lovet i deklarationen, fortæller direktør Helga Møller, der foreløbig ser frem til en ventet udmelding fra myndighederne.

- Varefakta er sat i verden for at give forbrugerne ærlige oplysninger, så de ikke bliver snydt, og det må man jo sige, at hestekødsskandalen har vist et behov for, påpeger Varefakta-direktøren afsluttende.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094