23948sdkhjf

Produktiviteten ryger i vejret med resultatløn

Resultatløn gør medarbejderne mere produktive, viser en ny undersøgelse fra DI.
Knap 90 procent af 552 virksomheder i DI’s Virksomhedspanel vurderer, at resultatløn har en positiv effekt på produktiviteten.

Flere end to tredjedele oplever, at resultatløn smitter positivt af på medarbejdernes tilfredshed og loyalitet. Og endelig mener godt halvdelen, at systemet hjælper på samarbejdet i virksomheden.

Guleroden
- Med resultatløn ser folk den gulerod, som de kan få ved at realisere nogle mål. For medarbejderne er det tilfredsstillende at få noget ud af at yde en ekstra indsats efter nogle opstillede kriterier. Endelig tror jeg også, at det skaber en fællesskabsfølelse i virksomheden, når man på den måde når sine mål, siger underdirektør Steen Nielsen, DI.

Hos CO-industri genkender områdeleder Peter Faber de positive effekter af resultatløn:

- Vi er opmærksomme på, at produktiviteten stiger, og at vores medlemmer får gavn af det. Resultatløn er et incitament til, at man gør noget mere og får noget mere ud af det, og det er jo hele ideen med resultatløn, siger han.

Brug løn til ledelse
For virksomheder med resultatløn udgør den del af lønudgiften, som afhænger af et godt resultat, gennemsnitligt ti pct. af den samlede løn. Undersøgelsen viser, at jo større den del er, jo større produktivitet giver det.

- Når man knytter lønnen til nogle præstationer, bliver der løbet lidt stærkere, og jo større den variable del af lønnen er, jo større er incitamentet også for, at medarbejderne til at løbe lidt stærkere, siger han.

Næsten alle virksomheder med flere end 500 ansatte bruger resultatløn. Virksomheder med under 20 ansatte gør det kun i begrænset omfang.

Løn som ledelsesværktøj
- Mindre virksomheder klarer sig ofte uden formelle lønsystemer, fordi der er et tæt forhold til medarbejderne og dermed en viden om, hvem der præsterer. Men uanset om man bruger lønsystemer eller ej, er det vigtigt, at man bruger løn som et ledelsesværktøj, fordi det kan have stor betydning for produktiviteten, siger Steen Nielsen.

I CO-industri, der sammen med DI, løbende drøfter, hvad man kan gøre for generelt at fremme resultatløn, siger Peter Faber:

- Mindre virksomheder har tilsvarende de store et behov for at løfte produktiviteten, og det kan resultatløn bl.a. gøre.

Har du eller din virksomhed erfaringer med resultatløn, så hører vi meget gerne fra dig på redaktionen. Skriv om dine erfaringer i kommentarfeltet herunder eller send en mail.

Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065