23948sdkhjf

Arla vil fejre succeserne med lean

Mejerigiganten er halvvejs gennem den proces, som skal rulle lean ud på samtlige mejerier i Danmark.
Godt og vel 30 Arla-mejerier arbejder i dag aktivt med lean som forretningsfilosofi, og dermed er mejerikoncernen halvvejs igennem den proces, som blev iværksat af den øverste ledelse i 2009.

Vice president Henrik Bak står i spidsen for Arlas såkaldte Global Supply Chain Efficiency og er derfor manden, som i sidste ende har ansvaret for, at lean-konceptet når ud til alle koncernens 20.000 ansatte. Han fortæller her, hvordan Arla griber den omfattende opgave an.

- Vi har sat et stort koncept op, hvor vi sidder 40 interne folk, der ikke laver andet end at arbejde med effektiviseringer. Fokus er i første omgang primært på vores supply chain, fordi det er der, vi har de største omkostninger, men på sigt skal vi have spredt konceptet til hele organisationen, siger Henrik Bak om planerne til Food Supply og fortsætter:

- Vi har et standardkoncept, som vi ruller ud til alle vores driftssteder. Det er meget kulturpræget, og vi arbejder især med at ændre medarbejdernes mindset, så de bliver motiverede til selv at komme med de gode idéer.

Vigtigt at fejre succeserne
Inddragelsen af medarbejderne er ikke bare en fiks idé, understreger Henrik Bak, som via et internt tilfredshedsbarometer har mulighed for at monitorere de ansattes arbejdsglæde i forskellige situationer.

- Vores analyser viser, at der er en tendens til, at tilfredsheden og engagementet stiger på de mejerier, hvor vi indfører lean. Vi er en stor virksomhed, som beskæftiger mange hjerner. Og vi mener, at det er lidt mere spændende, når man føler, at man er med til at lave noget, siger Henrik Bak.

Lean-fokus: Lantmännen Danpo klar til Champions League

Han arbejder selv på en forholdsvis lang bane, hvor lean kun er et af fire skridt på vejen mod effektiviseringer i Arla. Næste skridt består af Operational Excellence (OPEX), og inden udgangen af 2015 skal mejerikoncernen have opnået besparelser på 2,5 mia. kr. alene ved effektiviseringer.

Blandt medarbejderne er det dog vigtigt, at succeskriterierne fremstår mere nære og mulige at indfri.

- Hvis du ønsker at skabe motiverede medarbejdere, så skal du huske at fejre dine successer engang imellem. Det dur ikke, hvis man udelukkende har mål, som det tager 22 år at opnå. En mand som Peder Tuborgh kan godt kapere, at han skal arbejde med nogle mål på den lange bane, men for den menige medarbejder skal det være overskueligt at nå målene, så de måske snarere ligger 3-4 måneder fremme i tiden, mener Henrik Bak.

Små skridt i den rigtige retning
Han glæder sig over, at Arla i dag kan fremvise konkrete successer som mejeriet i Rødkærsbro, hvor produktionen er steget fra cirka 50.000 til 75.000 tons over en periode på tre år. Men for Henrik Bak er det i lige så høj grad et succeskriterium, at han kan medvirke til at ændre ved selve mindsettet hos de enkelte ansatte.

- Det med at ændre en virksomhedskultur er ikke noget, du gør på tre måneder. Det kræver meget at få 20.000 mennesker til at tænke og arbejde på en anden måde. For os handler det heller ikke om at tage en kæp og slå folk over nakken med den for at få dem til at løbe hurtigere. Det handler om at inddrage dem, så de selv er med, så vi ser mere på lean som en masse små skridt, der alle fører i den rigtige retning, understreger Henrik Bak.

Fakta: Lean i Arla år for år
Lean blev første gang nævnt i Arlas årsrapport for 2008, og i 2009 startede arbejdet med forretningsfilosofien så. Allerede året efter blev processen speedet op, og i årsrapporten for 2012 nævnes effektiviseringer som en af tre hjørnesten i den såkaldte Arla Foods Strategy 2017, som blandt andet skal give besparelser for 2,5 mia. kr. inden udgangen af 2015.
Udrulningen af lean fortsætter på mejerierne i år og næste år, mens OPEX løbende lægges oven på som det næste lag. Her er fokus især på at få delt de gode erfaringer internt på kryds og tværs i Arla.

Artiklen er en del af temaet Lean.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094