23948sdkhjf

Kartoflen genfødt som råvare

Kartoflen er genfødt med det nordiske køkkens fremmarch og den 27. oktober dyster 10 af landets mest talentfulde kokke om at tilberede den bedste tre-retters menu med kartofler.
Selvom danskerne gennem de seneste årtier har lært at jonglere med alt lige fra italienske pastaretter til sushi og asiatiske specialiteter, så er der én råvare med alenlange historiske rødder, der er populær som aldrig før: Kartoflen.

Ifølge den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik fra 2010 over kartoffelforbruget i Danmark, så sætter hver dansker rundt regnet 40 kg kartofler til livs om året. Alene i 2011 blev der produceret 1.620 millioner kilo kartofler - i Danmark.

Kartoflen har ganske enkelt formået at følge med udviklingen.

- Kartoflen er den råvare, der har fyldt mest på danskernes tallerkner, fordi den traditionelt har været billig, tilgængelig og så smager den jo fantastisk, når den bliver tilberedt rigtigt. Men det er også en råvare, der har kunnet modstå presset fra andre madkulturer, siger Søren Lohmann, uddannelsesleder på Levnedsmiddel, Kold College i Odense, der igen i år er ramme om Årets Kartoffelfestival.

Retro-kartoflen
Og stor kartoffelfest bliver der i Odense søndag den 27. oktober, hvor Danmarks Kartoffelråd og Kold College byder indenfor til Årets Kartoffelfestival.

Her uddeles også Årets Kartoffelpris, der i dag regnes for en af de mest prestigefyldte kokkekonkurrencer i Danmark. Prisen er blevet uddelt hvert år siden 1999 og de 10 finalister, som er nogle af landets mest talentfulde kokke, skal sammensætte både forret, hovedret og dessert med kartoflen som hovedingrediens.

- Der er sket en enorm produktudvikling med kartoflen. I dag har vi 17-18 sorter, og i takt med det nordiske køkkens fremmarch har kartoflen oplevet en genfødsel. På såvel restauranter som i private hjem har man fået øje på kartoflens mange anvendelsesmuligheder, siger Hans Beck Thomsen, overdommer ved Årets Kartoffelpris, indehaver af Café Stranden ved Henne Strand og en af landets mest respekterede kokke.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063