23948sdkhjf

Klumme: Fødevaresikkerhed og produktionsudstyr

Fødevarevirksomheder må tage mange aspekter i betragtning, når der skal produceres fødevaresikre kvalitetsprodukter på et produktionsanlæg.
Vigtige og åbenbare aspekter er hygiejnisk design, rengøring og korrekt validering af rengøringen, men også mindre åbenlyse aspekter som materialespecifikation samt tjek ved ombygninger af produktionsanlæg spiller en stor rolle for fødevaresikkerheden.

Årsager til mikrobiologiske ødelæggelser af fødevaren
En mikrobiologisk ødelæggelse af et produkt kan enten være en kvalitetsmæssig forringelse eller et brist i fødevaresikkerheden og hænger som bekendt uløseligt sammen med blandt andet hygiejnisk design, rengøring og korrekt validering af rengøringen. Er de hygiejniske forhold ikke optimerede, vil risikoen for kontamineringen af produkterne blive høj, og de kvalitets- eller fødevaresikkerhedsmæssige problemer vil kunne opstå. Det er derfor afgørende for fødevarevirksomheder at være opmærksomme på alle aspekterne på et produktionsanlæg, herunder vigtigheden af god produktionshygiejne, vurdering af materialevalget samt kontrol af produktionsudstyret.

Hygiejnisk design forlænger anlæggets produktionstid

Fødevarevirksomhederne har ofte udfordringer med mærkelige konstruktionsvalg og -rengøringer, der ikke er udført tilfredsstillende. For eksempel ses rengøringsvalideringer, der ikke helt stemmer overens med den faktiske produktion og den dannelse af biofilm, som foregår under produktionen.

Hygiejnisk design er god produktionshygiejne, når den er tænkt ind i praktisk design. På grund af væsentlig mindre korrosion og biokorrosion vil et anlæg med et godt hygiejnisk design have en længere levetid. Rengøringen kan foretages nemmere og hurtigere, både ved den automatiske CIP (Cleaning In Place) og ved manuel rengøring, sammenlignet med udstyr, hvor der ikke er tænkt på det hygiejniske design. Et godt hygiejnisk design muliggør derfor en længere produktionstid på anlægget og giver virksomheden en økonomisk gevinst.

Vurdering af materialevalget til produktionsudstyr
Vigtigheden af korrekt materialespecifikation og ikke mindst en kontrol af en ny- eller ombygning i produktionsanlægget, kædes mere sjældent direkte sammen med produktkvalitet og fødevaresikkerhed. Det er måske endda en indkøbsafdeling, der står for sådanne vurderinger og bestillinger, uden at en produktions- eller kvalitetsmedarbejder bliver involveret. Dette kan være problematisk, da det ikke nødvendigvis er sikkert, at materialevalget skal være det samme som sidst, der blev foretaget ændringer i produktionsudstyret. Hvis virksomheden derfor vil undgå eventuelle brist i fødevaresikkerheden, er materialevalget til produktionsudstyret en vigtig overvejelse.

Kontrol af produktionsudstyret
Mange virksomheder vælger desværre ikke at foretage en kontrol af et udsnit af udførte svejsninger på produktionsudstyret. Mange opdager derfor først fejl og mangler efter, at installationen er foretaget og udstyret taget i brug. Den direkte grund til, at fejlene opdages er, at der er kvalitetsmæssige udsving på produkterne. Er svejsninger ikke udført korrekt, vil fejlen først opdages noget senere, idet dårlige svejsninger på sigt giver anledning til korrosion. Der skal ikke være mange korrosionskratre, før produktionen kontamineres i en sådan grad, at det giver kvalitets- og fødevaresikkerhedsmæssige udfordringer med det samme, og hvordan ser det så ud, når produktet når sidste holdbarhedsdato?

Forud for at en ordre på produktionsudstyr underskrives, bør der derfor laves en forventningsafstemning mellem udstyrsproducenten og levnedsmiddelvirksomheden. En sådan afstemning inkluderer både materialespecifikation og kontrol på det udførte installationsarbejde og kan spare virksomheden for unødvendige kvalitets- og fødevaremæssige udfordringer.

Hør mere om fødevaresikkerhed og produktionsudstyr, når Force Technology afholder kursus om emnet den 27.–28. november 2013. Få mere info på Force Technologys hjemmeside eller kontakt Annette Baltzer Larsen på .

Kilde: Force Technology - http://www.forcetechnology.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109