23948sdkhjf

Fødevareminister får ja til flere pølser til Kina

Fødevareminister Karen Hækkerup har underskrevet seks samarbejdsaftaler, der skal lette eksporten af danske fødevarer til Kina.
Efter to dage i Beijing tager fødevareminister Karen Hækkerup nu videre til Shanghai. Med sig har hun seks aftaler, der skal lette eksporten af fødevarer fra Danmark til Kina.

Startskuddet lød på en stor tilrettelagte dansk-kinesisk konference om fødevaresikkerhed og samarbejde. Konferencen blev holdt på ”State Guest House", hvor over 150 repræsentanter fra kinesiske fødevaremyndigheder og virksomheder deltog. Siden fulgte fire ministermøder på halvanden dag.

- Vi har opnået gode resultater. Vores høje fødevaresikkerhed og vores troværdighed som samhandelspartner og leverandør af kvalitetsfødevarer giver Danmark en særlig eksportstatus i Kina. Og nu har vi kinesernes ord for, at vi bliver de første til at eksportere kødprodukter, som eksempelvis pølser og konserves, til Kina. Noget vi har arbejdet hårdt for siden 2007. Det har været et langt og sejt træk. Men vi nærmer os målet, og jeg ved, at danske virksomheder står på spring for at udnytte de nye muligheder og rammer, som bliver resultatet, siger fødevareminister Karen Hækkerup.

Asger Krogsgaard, næstformand i Landbrug & Fødevarer, og en række danske fødevarevirksomheder følger i disse dage fødevareminister Karen Hækkerup på hendes besøg i Kina.

- Det har krævet et langvarigt og stort arbejde. Det er meget glædeligt, at fødevareminister Karen Hækkerup kan få denne klare melding med hjem til den danske fødevaresektor. Det åbner store perspektiver for hele fødevareeksporten, at kineserne nu siger, at de inden for kort tid vil åbne for danske forædlede kødprodukter, lyder hans umiddelbare udmelding.

Samarbejdsaftale om økologi
- Arbejdet med at sikre danske mejeriers mulighed for fortsat eksport under nye kinesiske regler skrider også planmæssigt frem. Og for fjerkræ er der nu taget hul på at udarbejde en såkaldt protokol, der er en forudsætning for at kunne eksportere fødevarer til Kina. Desuden har Danmark og Kina nu en samarbejdsaftale om økologi, som vi håber ender med, at de kinesiske myndigheder anerkender dansk økologikontrol som grundlag for eksport af for eksempel økologisk mælk. Det vil lette producenterne for væsentlige byrder, siger fødevareminister Karen Hækkerup.

Hun uddyber, at besøget i Kina også handler om at skabe de rammer, som kan føre til vækst og arbejdspladser i Danmark.

Erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer glæder sig over døråbneren, men efterspørger også handling bag ordene. Rammevilkårene skal have et løft, mener Søren Gade.

- Vi ser nu frem til, at regeringens vækstplan for landbruget vil gøre det lettere for både landmænd og fødevarevirksomheder at få sat gang i en endnu større produktion. Det kan bl.a. ske ved at få løst den store udfordring med langsommelige miljøgodkendelser i kommunerne, den aktuelle kreditklemme for mange landmænd, og på lidt længere sigt ved at droppe hele den gammeldags, ineffektive miljøregulering, som begrænser den danske fødevareproduktion uden at gavne miljøet, siger Søren Gade, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

Danmark – Kina statsaftaler
Danmark og Kina har allerede underskrevet 12 aftaler inden for fødevare- og landbrugsområdet. Det omfatter blandt andet aftaler, der danner grundlag for dansk eksport af svinekød og varmebehandlet svinekød, eksport af levende avlssvin, levende heste, tyresæd og malt, men også en række aftaler om samarbejde mellem myndighederne.

De nye samarbejdsaftaler, som er underskrevet under fødevareministerens besøg i Kina er med:
- China Food and Drug Administration om samarbejde indenfor fødevaresikkerhed
- National Health and Family Planning Commission om samarbejde indenfor fødevaresikkerhed
- AQSIQ/CNCA om økologisamarbejde og kontrol
- AQSIQ om samarbejde vedr. dyresundhed
- Ministry of Agriculture om veterinært samarbejde
- Ministry of Agriculture om konkret opfølgning på samarbejdsaftale
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062