Disse fødevarer ender oftest i skraldespanden

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Kød indtager førstepladsen i danskernes fødevareforbrug og fylder mere i julens skraldespande end normalt, viser nye undersøgelse.

Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad har undersøgt danskernes madspild i den søde juletid. Og her står det klart, at aftensmaden udgør den største madspildsudfordring. Og hvor kød fylder mere i skraldespanden i julen end normalt, er det samtidig den fødevare, som danskerne er mest kede af at smide ud.

Aftensmaden er den største madspildsudfordring
De fleste forbrugere svarer enten, at de "smider mad ud 3-4 gange om ugen" eller "et par gange om måneden". Forbrugerne har hyppigst madspild ved aftensmaden, hvor rester af tilbehør er den type, som oftest smides ud. Dernæst kommer rester af madrettens kød (tilberedt kød), som smides ud. Frugt og rå grøntsager, rodfrugter, salat og brød smides ud omtrent lige ofte, hvilket vil sige typisk et par gange om måneden eller sjældnere. Det samme gælder pålæg og mejeriprodukter. De fødevaregrupper, som kun sjældent smides ud er æg, fisk og fersk kød.

Størst ærgelse over udsmid af kød
Dén fødevaregruppe, som flest danskere er kede af at smide ud, er fersk eller frosset kød - og her taler vi altså ikke om rester af middagsmaden.
På en liste over 11 fødevarekategorier angiver 39 procent af de adspurgte i undersøgelsen, at de er mest kede af at smide fersk eller frosset kød/fjerkræ ud. Dette er måske ikke så overraskende i et økonomisk perspektiv, idet kød ifølge Danmarks Statistik udgør 25 procent af husstandens fødevareforbrug, hvilket er en større andel end de øvrige varegrupper. Imidlertid viser resultater, at kød kun sjældent smides ud, hvilket indikerer, at fersk eller frosset kød ikke udgør den største madspildsudfordring for forbrugerne.

Spildt tilbehør savnes ikke
Kun 19 procent af forbrugerne angiver, at de er kede af at smide middagsrettens tilbehørs-rester ud, selvom det er den type, som oftest smides ud. Der er relativt mange, der er kede af at smide pålæg og frugt ud, mens danskerne ikke er så kede af at smide ris, pasta, gryn samt æg ud. Æg er jo netop en fødevare, som man næsten aldrig smider ud, og dette kan forklare, at æg ikke står så højt på listen, netop fordi man ikke oplever en madspildsudfordring med æg.

Vigtig ny viden
- Undersøgelsen skaber vigtig ny viden i sagen imod madspild. Resultaterne viser, at madspild ikke bare er madspild. Der er store forskelle imellem de enkelte typer af fødevarer. Som branche kan vi dermed arbejde mere præcist imod madspild ved at tage udgangspunkt i de konkrete udfordringer, som forbrugerne har. Det er et vigtigt bidrag i forhold til at kunne iværksætte konkrete tiltag for at begrænse madspildet, analyserer Marianne Gregersen, Forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer.

Initiativtageren til undersøgelsen og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul, har et godt råd:

- Madspildet ved aftensmaden kan undgås, hvis man bevist planlægger at lave mad til flere dage - derved bliver resterne fra i går til en ny ret i dag. Det er desuden en god idé altid at stille de ældste fødevarer forrest i køleskabet for at være sikker på at få dem brugt op. Og især her op til juletiden, hvor danskerne plejer at smide mere kød ud end normalt, bør man være ekstra opmærksom ved for eks. ikke stille al mad frem på julefrokostbordet på een gang. Generelt bør man gøre plads til Julen i sit køleskab, køkkenskabe og fryser, så man har plads til al overskudsmaden, siger hun.

Julen er en madspildshøjtid
Julemånedens madspild alene løber ifølge Landbrug & Fødevarer op i næsten 1.000 kr. per dansk gennemsnitsfamilie. Detailhandels-omsætningen med fødevarer ligger på cirka 20 procent højere i december end i gennemsnittet af alle andre måneder - det betyder, at der ryger mad i skraldespanden for 1,53 milliarder kr. i december. Derfor er det ifølge undersøgelsens ophavsmænd ekstra vigtigt at sætte fokus på at undgå spildet under denne madspildshøjtid.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Vilstrup Bacon tilbyder dødspakker

- Det er noget værre noget, siger indehaveren

Brexit kan knuse dansk milliardeksport

Enkle værktøjer kan mindske børnefamiliers madspild

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

- Krølle Bølle får folk til at smile

Manden bag is-relancering nægtede at give op

Skagenfood købt af Dansk Supermarked

Tylstrup Kager bliver lukket ned

Nordjysk småkagefabrik dropper private label

Ocean Prawns lander overskud på 92 millioner

Hospital sparer syv millioner kroner ved at bekæmpe madspild

Friland hædret med europæisk pris for dyrevelfærd

Fødevarefolk får nemmere adgang til Bilkas hylder

Nu får Krølle Bølle alligevel comeback

Ikonisk is-mærke kunne dog ikke finde bornholmsk producent

Bülow tjente næsten en halv milliard på salget

Frederik vil arbejde med fremtidens fødevarer

22-årig fra Egå er klar til ny fødevareuddannelse

Computer har lavet "det globale brød"

Saftigt fladbrød falder angiveligt i alle menneskers smag

De små og mellemstore virksomheder ryster krisen af sig

Tican og SB Pork fyrer 55

Danish Crowns succes får konsekvenser hos konkurrenter

Flødebollekonge tjener millioner

Dansk is-produktion holder stand

Gode jobmuligheder med ny uddannelse i fødevareteknologi

Rekrutteringsspecialist: Praktisk og teoretisk mix hitter hos virksomhederne

Her leger ingeniører med fremtidens øl

DTU Bryghus udvikler nye metoder til ølbrygning og tester utraditionelle ideer

L&F giver Pisner tilbage til folket

Tis-øl bliver delt ud midt i København i næste uge

Danpo lancerer nyt velfærdsmærke for kyllinger

Konkurskarantæne til Tigers isleverandør

Ikea vil reducere sit madspild med 50 procent

Først var Frankrig ramt af smørkrise - nu er det tættere på Danmark

Østers med fæle bakterier trækkes tilbage

Håndværkere på Danish Crown arbejder igen

Nu strejker håndværkerne på Danish Crown

Fynboer kalder tofu tilbage

Nu åbner nyt gedemejeri

En lang række Kiwi'er bliver til Netto

Så er den her: Øl brygget på musik

Kæmpe skattesmæk kan ramme ingrediensgigant

2,2 ton slik beslaglagt i østjysk slikbutik

Folketingsflertal tillader flere havbrug ved danske kyster

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Vi støtter de Danske Hospitals Klovne

Primoreels A/S

Industriel 4G/LTE modem gateway med 2 SIM kort

Første spadestik på multihal i Bjerringbro

Vil du gerne arbejde med konsulentopgaver inden for CAM?

Juni nyhedsmail fra KE Fibertec

Endnu et løfteåg produceret hos os i Aalborg er nu klar til levering

Deltag på kurset Inventor Sheet Metal den 21/8 - og få indgående kendskab til pladekonstruktion

Forhandling af Racloflex båndafskrabere

Fokusgruppen besøgte Foamico

Kapselpåsætter fra Trepak International AB

Procesudstyr til fødevareindustrien

Kom og hør om kødproduktion i fremtiden

Ny aftale med Tyskland vil påvirke spotpriserne på el

INOXPA excentersnekkepumper.

R&D reducerer risici ved systemløsninger gennem simuleringer

Bigbag-anlæg til ethvert behov

Rejsegilde på ny hal til efterskole

Korrosionsresistent slangerulle/vinde Nederman Serie 888/889

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning og filtrering af svejserøg & slibestøv hos CL Smed

Gør mærkningen af dit løftegrej digital og enkel med Chipster

Se vores guide: Brug af løbekat

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Nomo - En del til den rigtige løsning! - Alt i lejer

PDM Professional webinar - gratis deltagelse

Send til en kollega

0.238