Disse fødevarer ender oftest i skraldespanden

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Kød indtager førstepladsen i danskernes fødevareforbrug og fylder mere i julens skraldespande end normalt, viser nye undersøgelse.

Landbrug & Fødevarer og Stop Spild Af Mad har undersøgt danskernes madspild i den søde juletid. Og her står det klart, at aftensmaden udgør den største madspildsudfordring. Og hvor kød fylder mere i skraldespanden i julen end normalt, er det samtidig den fødevare, som danskerne er mest kede af at smide ud.

Aftensmaden er den største madspildsudfordring
De fleste forbrugere svarer enten, at de "smider mad ud 3-4 gange om ugen" eller "et par gange om måneden". Forbrugerne har hyppigst madspild ved aftensmaden, hvor rester af tilbehør er den type, som oftest smides ud. Dernæst kommer rester af madrettens kød (tilberedt kød), som smides ud. Frugt og rå grøntsager, rodfrugter, salat og brød smides ud omtrent lige ofte, hvilket vil sige typisk et par gange om måneden eller sjældnere. Det samme gælder pålæg og mejeriprodukter. De fødevaregrupper, som kun sjældent smides ud er æg, fisk og fersk kød.

Størst ærgelse over udsmid af kød
Dén fødevaregruppe, som flest danskere er kede af at smide ud, er fersk eller frosset kød - og her taler vi altså ikke om rester af middagsmaden.
På en liste over 11 fødevarekategorier angiver 39 procent af de adspurgte i undersøgelsen, at de er mest kede af at smide fersk eller frosset kød/fjerkræ ud. Dette er måske ikke så overraskende i et økonomisk perspektiv, idet kød ifølge Danmarks Statistik udgør 25 procent af husstandens fødevareforbrug, hvilket er en større andel end de øvrige varegrupper. Imidlertid viser resultater, at kød kun sjældent smides ud, hvilket indikerer, at fersk eller frosset kød ikke udgør den største madspildsudfordring for forbrugerne.

Spildt tilbehør savnes ikke
Kun 19 procent af forbrugerne angiver, at de er kede af at smide middagsrettens tilbehørs-rester ud, selvom det er den type, som oftest smides ud. Der er relativt mange, der er kede af at smide pålæg og frugt ud, mens danskerne ikke er så kede af at smide ris, pasta, gryn samt æg ud. Æg er jo netop en fødevare, som man næsten aldrig smider ud, og dette kan forklare, at æg ikke står så højt på listen, netop fordi man ikke oplever en madspildsudfordring med æg.

Vigtig ny viden
- Undersøgelsen skaber vigtig ny viden i sagen imod madspild. Resultaterne viser, at madspild ikke bare er madspild. Der er store forskelle imellem de enkelte typer af fødevarer. Som branche kan vi dermed arbejde mere præcist imod madspild ved at tage udgangspunkt i de konkrete udfordringer, som forbrugerne har. Det er et vigtigt bidrag i forhold til at kunne iværksætte konkrete tiltag for at begrænse madspildet, analyserer Marianne Gregersen, Forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer.

Initiativtageren til undersøgelsen og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul, har et godt råd:

- Madspildet ved aftensmaden kan undgås, hvis man bevist planlægger at lave mad til flere dage - derved bliver resterne fra i går til en ny ret i dag. Det er desuden en god idé altid at stille de ældste fødevarer forrest i køleskabet for at være sikker på at få dem brugt op. Og især her op til juletiden, hvor danskerne plejer at smide mere kød ud end normalt, bør man være ekstra opmærksom ved for eks. ikke stille al mad frem på julefrokostbordet på een gang. Generelt bør man gøre plads til Julen i sit køleskab, køkkenskabe og fryser, så man har plads til al overskudsmaden, siger hun.

Julen er en madspildshøjtid
Julemånedens madspild alene løber ifølge Landbrug & Fødevarer op i næsten 1.000 kr. per dansk gennemsnitsfamilie. Detailhandels-omsætningen med fødevarer ligger på cirka 20 procent højere i december end i gennemsnittet af alle andre måneder - det betyder, at der ryger mad i skraldespanden for 1,53 milliarder kr. i december. Derfor er det ifølge undersøgelsens ophavsmænd ekstra vigtigt at sætte fokus på at undgå spildet under denne madspildshøjtid.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

DC-slagterier lammet af arbejdsnedlæggelser

Meyer tvunget til at lukke i New York

Suppeudfordring krævede udvikling af ny robotgriber

Tican lukket af strejke

Bryggeri firedobler kapaciteten

Pengene strømmer ind til insekt-projekt

Ud med de 37 timer – folk vil selv bestemme deres arbejdstid

Kommune holder konference for fødevarebranchen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Gasoline Grill bliver til en kæde

Manden bag en af verdens bedste burgere klar til at udvide

Danæg får sur smiley og bøde

Vil lægge investeringsvine for en halv milliard på lager

Rare Wine Invest har fået grønt lys fra myndighederne

Royal Greenland sejler rekordregnskab i hus

Bülow lod lakridskonkurrenter kopiere

Baresso forsvinder som en succes

Carl's Jr. går til angreb

Lave priser og Netto-lukninger rammer Dansk Supermarked

Nyt koncept: Spiritus i løsvægt

Helt vildt: Ny burgerbar skabte kæmpekø

Findus: Misforståelse skyld i lukke-rygter

Færch Plast skovler penge ind

Brüel Systems stormer fremad

Fem medarbejdere købte virksomheden efter konkurs, og så gik det stærkt

Mauritius viser sig frem

To kvinder skal styre Cocio

København får et cyklende madmarked

Madmuligheder boomer i Esbjerg

Kadeau: Man siger ikke nej til Lego

Ikea måske på vej med restauranter

Sjællænderne har hang til svensk slik

Hungry.dk oppe på 1.200 restauranter

Flammen skal brænde flere nye steder

Ugens grin: Reklame-krig

Nye millioner flyder ind i energidrikken State

- En Suicide Burger? Nej, det har vi ikke

Köd-folk klar til mere vækst

Høns må igen komme ud

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Stor indtjeningsfremgang hos Process Engineering A/S.

MODBUS styret doseringspumpe fra Verder Pumper - NYHED

Expanite på Hannovermessen

Salicath deltager igen i verdens største messe for pakkeindustrien, INTERPACK, i Düsseldorf

Ekstrem temperatur føler / -50 til +1000°C

Udskæring af paté - Salicath ApS

Få hjælp til bedre produktivitet

Nye produkter fra YellowLine!

Hvad er e-learning?

Vejen Kommune inviterer fødevarebranchen til Vækst- og ledelseskonference

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Hvem slukker lyset hos jer?

Expanite udstiller på Hannovermessen

jpbc har svaret og kompetencerne.

Derfor skal vi serieproducere dine el-tavler

Præcisions måleudstyr fra Keyence

Husker du det lovpligtige eftersyn af dine IBC / ADR tanke?

Læs de sidste nyheder fra Diatom A/S

Vækst-virksomhed flytter til stor grund

GTS-institutter udvikler ny droneteknologi

Læs de sidste nyheder fra Diatom A/S

Danske virksomheder er udfordret digitalt

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af coating pulver-støv ho...

Gå ikke glip af Engineering Forum den 17. & 18. maj 2017

Landmanden får nemmere hverdag med nyt hybridanlæg!

Send til en kollega

0.217