Nyt emballagesamarbejde vil reducere madspild

| Af Kamilla B. Hansen | Tip redaktionen om en historie

Coop, fødevare-, maskin- og emballageproducenter vil i samarbejde med Teknologisk Institut udvikle nye emballagetyper, der skal reducere madspild.

Mange fødevarer kasseres hjemme hos danskerne hver dag. En af årsagerne er, at den måde, fødevarerne er emballeret på, ikke altid tager højde for forbrugernes reelle forbrugsmønstre. Det vil et nyt samarbejdsfælleskab nu forsøge at gøre op med.

Forbruget i fokus
Op mod 20 procent af de fødevarer vi køber, ender i skraldespanden, bl.a. fordi de bliver fordærvede, inden vi når at anvende dem. Projektet vil arbejde på at udvikle nye emballagetyper, som skal tilpasses forbrugernes reelle behov – for eksempel med at dele fødevaren i emballagen op i måltidsegnede størrelser og eksperimentere med genlukkelige emballager. Dette vil desuden også tilgodese singlerne, som tegner sig for 1/5 af Danmarks befolkning.

- Emballagen anses af mange for at være en stor belastning for miljøet, men emballagens påvirkning af miljøet er minimal i forhold til, at den rent faktisk forlænger holdbarheden af fødevarerne. Vi vil gå skridtet videre og justere emballagerne, så de passer bedre med forbrugs-mønstrene. Derved kan forbrugerne reelt udnytte fødevarerne i emballagen bedre, så de må smide mindre ud, siger konsulent og kandidat i fødevarevidenskab Maria Kisbæk, Teknologisk Institut.

Coop, som er en af projektdeltagerne, har en målsætning om at reducere deres madspild i butikkerne med 10 pct.

- Men vi arbejder på mange fronter for at reducere madspildet og derfor er vi glade for at være en del af et projekt, der skaber ny innovation på emballager, så vi kan hjælpe forbrugerne med at reducere deres spild, siger Signe D. Frese, programchef for miljø og klima i Coop.

Udgangspunkt i rucola
Projektet forventer at udvikle og teste de første emballager i løbet af 2014. Desuden skal der udvikles en pakkemaskine, der gør det muligt at sampakke produkter. Udgangspunktet er rucola, som holdbarhedsmæssigt betragtes som et meget udfordrende produkt. Kan en emballeringsmaskine håndtere rucola, vil det være muligt at håndtere stort set alle andre typer produkter uden de store justeringer. Desuden vil projektet arbejde med forbedring af emballage til snackgulerødder og pølser.

- Undersøgelser viser, at forbrugerne efterspørger andre pakkestørrelser og er villige til at betale for dem. Her vil vi også se på muligheden for at udvikle for eksempel en sampak-løsning, hvor forbrugerne får bedre mulighed for at tage sunde fødevarer med sig på farten uden, at de skal pakkes om, siger Maria Kisbæk.

Ud over projektdeltagerne er forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad deltager som frivillig rådgiver.

- Når madspildet skal mindskes, bør man kigge på løsninger i hele værdikæden, også på fødevareemballage. Svenske undersøgelser viser, at netop intelligent fødevareemballage kan være med til at mindske madspild. Der skal tænkes på emballageoptimering – så man både mindsker madspildet og samtidigt ikke bidrager med unødig emballage, siger vinderen af Nordisk Råds Natur- og miljøpris og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul

Med i projektet er: Coop, Tulip Food Company, AP Grønt, Gl. Estrup Gartneri, folieproducenten Scanstore Packaging A/S og maskinproducenten Scanstore A/S – samt frivillig bistand fra forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad. Teknologisk Institut bistår med projektstyring, udvikling og test. Projektet er støttet af Natur- og Erhvervsstyrelsen gennem Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (GUDP).



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Franck Bentin
Det kunne jo i samme proces være en god idé, at minimere emballagespildet.

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Trods Tulip-protester: Stadig mistanke mod forloren hare. "Bestyrket mistanke"

Olivenolie solgt under falsk varedeklaration

Easyfood lavede et rekordoverskud

Og vil fordoble omsætningen frem mod 2020.

Madværkstedet kom godt fra start

Sydkorea vil igen have danske æg og fuglefødder

Rødt mælkeresultat: Arla har blødt for milliarder i Tyskland

Det nordiske mejeriselskab har tabt 6 år i træk.

Så mange millioner: Nowaco forbedrer sidste års indtjeningsrekord

Uge 12: Ind og ud af bestyrelser og direktioner

Skagensfiskeriet slog Danmarksrekord i fjor

Rundede én milliard i 2016.

Carlsberg: Største fadølsfornyelse i 80 år

Dansk ventilator til kæmpe fiskefoderanlæg

Krakket andeslagteri slagter allerede igen torsdag

Opdateret: Død af færdigret? Tulip føler sig urimeligt anklaget

Billedserier & Videoer: Madværkstedet fik en fremragende premiere

Salmonella i svinekød kan opdages på den halve tid

Dobbelt-ordre til Carsoe

Royal Greenland har valgt Carsoe til at levere et komplet fabriksanlæg til rederiets nyeste filetrawler samt en fabrik til en ny rejetrawler.

Danskejet industri er større ude end hjemme

Især indenfor fødevarer, maskiner og møbler beskæftiger de flere i udlandet end i Danmark. Og alle elsker først og fremmest England.

50 unge fik en smagsprøve på gourmetslagterfaget

Massiv mangel på slagterelever i dagligvarekæderne og slagterbutikker er en tikkende bombe under dagligvarehandlen.

Nyt Wefood-samarbejde skal give sårbare unge fodfæste på arbejdsmarkedet

- De første 500 gange gik det helt galt

Konen var rasende, da Tommy Jensen ødelagde parrets køkkengrej i jagten på de perfekte popcorn

Irma sætter insekter på menuen

Frontmatec skal udvikle brystflæsk-robot

Andeslagteri er tæt på genåbning

Trecifret millioninvestering skal endevende alle Coca-Colas flasker

Det første danske øko-sukker på vej

Fødevarestyrelsen har ikke fundet skandalekød i Danmark

Snøfler trækkes tilbage efter risiko for metalstykker

Industrien sulten efter maskiner til fødevareproduktion

Klumme: Forebyggelse af fødevaresvindel går ind i en ny tidsalder

TripleNine klar til at investere 85 millioner

Fødevarestyrelsen undersøger brasiliansk kødskandale

Virksomheder i storbyer betaler to milliarder i ekstra skat

Carlsbergs patent på byg åbner for etisk debat

Vibocold forbereder generationsskifte

Ugens grin: Stop spild af mad

Fjerkræslagteri skifter direktør for syvende gang på syv år

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Bølgepap til sikker beskyttelse

De 10 bedste sprog at lære for virksomheder

Pilen peger mod bæredygtighed

Udendørs skilte

Alflow vinder årets erhvervspris i Vejen Kommune

Nye termiske kameraer hos RS Components tilbyder klassens bedste ydeevne med hensyn til funktionalit

Rustfri filtre fra Classic Filters

Integrerede pakkeløsninger fra én leverandør

Har du brug for en (grafisk) hånd?

Kom til Automationsdag'17

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Konference: Hvordan skal forsynings sektorerne fremadrettet reguleres og organiseres?

Kemi Kick Off 2017

Simas kunne regne den ud

JEROS jorden rundt

Fremtiden kræver smartere arbejdere

Integrationer gør dit administrative arbejde enklere

En verden af Papkasser

Smart Machines styrker innovative maskinbyggere

Nye krav i FSSC 22000 - sårbarhed og food defense

Nyt og inspirerende referencekatalog

Se nyhederne i vores udlejningsprogram

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Konference om den fremtidige Forsyningsstrategi

Nyt i sortiment: frysetørret grøntsagspulver og bælgfrugter

Send til en kollega

0.262