23948sdkhjf

"Spændende at lave mad til vidt forskellige"

20-årige Lonny er ung i et voksenfag, men elsker det, og ser frem til måske at blive Danmarks bedste ernæringsassistent, når konkurrencerne holdes i denne uge.
Sund mad til de sukkersygeramte. Børnevenlig mad i børnehaven. Eller et almindelig og balanceret måltid til patienterne på sygehuset.

Ernæringsassistenterne er eksperter i at planlægge og udføre måltider til vidt forskellige målgrupper, og nu skal Danmarks bedste ernæringsassistent kåres, når der i denne uge er "DM i Skills" i Aalborg - Danmarksmesterskaber i faglige færdigheder.

20-årige Lonny Søndergaard Nielsen fra Kalhave i Østjylland valgte en meget aldersspredt uddannelse, og var således den yngste i sin klasse, da hun for tre år siden søgte ind på Syddansk Erhvervsskole i Vejle. Halvdelen af eleverne er over 25, og klassens ældste er 45, men det har slet ikke generet Lonny Søndergaard Nielsen.

- De lidt mere modne har en masse erfaring at dele. De kan især lære os andre noget sprogligt. De kender på forhånd flere fagudtryk, end de yngre gør.

Bedre end kokkefaget
Hun valgte bevidst faget som ernæringsassistent frem for kokkefaget, fordi hun fornemmede, at arbejdsforholdene var mere tiltalende. Knapt så meget stress og venligere arbejdstider.

- Og så synes jeg, det var spændende, at man som ernæringsassistent skal lære at lave mad til vidt forskellige grupper, fortæller hun.

Hun har været i praktik på Vejle Sygehus, og der håber hun at kunne vende tilbage, når uddannelsen er afsluttet næste sommer.

Og uanset om lykkes eller ej, så er jobmulighederne gode for en ernæringsassistent som Lonny Søndergaard Nielsen. Det siger Ghita Parry, som formand for Kost og Ernæringsforbundet.

- Med en ledighedsprocent på fire procent ser beskæftigelsessituationen rigtig god ud for ernæringsassistenterne, og det har den egentlig altid gjort. Derfor kan vi også forvente, at de nyuddannede kan finde sig et arbejde indenfor det store felt af jobmuligheder, der er.

Og hun tror, at feltet kun bliver bredere i fremtiden:

- Jeg tror ernæringsassistenterne i fremtiden får foden endnu mere inden for døren på det private arbejdsmarked. Folkesundheden fylder mere og mere også i det private, derfor stiger efterspørgslen også på dygtige madhåndværkere, der har ernæring og sundhed i fokus, siger Ghita Parry.

Nordisk tapas som vinderstrategi
Lonny Søndergaard Nielsen ser frem til at skulle konkurrere i tre discipliner. Torsdag skal konkurrencefeltet lave "sunde og sanselige" fiskeretter af havørred og med grøntsager, som deltagerne ikke kender på forhånd.

Fredag skal der laves små portioner af populære retter til syge i alderen 18-25 år og med nedsat appetit.

Lørdag skal de konkurrere om bedste stående buffet, og Lonny Søndergaard Nielsen vil lave en "nordisk tapas", som er små hapsere med udgangspunkt i typiske danske råvarer som kål, rodfrugter og korn.

- Jeg forventer, det bliver sjovt, og de andre deltagere er søde alle sammen. Vi kommer alle for at vinde, men jeg går ikke helt i kulkælderen, hvis det ikke lykkes, smågriner en kampklar Lonny Søndergaard Nielsen.

DM i Skills er det store årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. Omkring 260 unge er med som deltagere. De kæmper inden for de forskellige fag om at blive landets bedste. Senest besøgte knap 30.000 mennesker DM i Skills i løbet af mesterskabets tre dage.

Næste DM i Skills finder sted den 23.-25. januar 2014 i Gigantium i Aalborg. I alt 44 fag er tilmeldt. 29 som konkurrencefag og 15 som demonstrationsfag.

DM i Skills giver de unge chancen for at vise deres talenter. Det er desuden med til at skærpe deres faglige niveau og vise omverdenen - heriblandt grundskoleelever - erhvervsuddannelsernes mangeartede og spændende muligheder.

Sideløbende med Danmarksmesterskabet afholdes der en stafet for en række 9. klasser. Holdene udtages på forhånd ude lokalt enten på deres egen skole eller på den lokale erhvervsskole. Tanken med denne konkurrence er at gøre de besøgende grundskoleelever til aktive deltagere i stedet for passive modtagere.

Artiklen er en del af temaet DM i Skills.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093