23948sdkhjf

Partnerskab skal sikre DC-slagteri i Sæby

Frederikshavn Kommune, NNF Nordjylland, Landbo Nord og Danish Crown vil sammen forsøge at redde arbejdspladser ved at øge produktionen af slagtesvin i kommunen
Under overskriften ’Flere svin, øget beskæftigelse og mere energi’ har Frederikshavn Kommune, Fødevareforbundet NNF Nordjylland, Landbo Nord og Danish Crown netop indgået en partnerskabsaftale, der skal sikre og øge produktionen af slagtesvin i kommunen.

Handlekraftigt partnerskab
Danish Crown i Sæby er kommunens største private arbejdsplads med ca. 1.000 arbejdspladser, og den genererer samtidig en afledt beskæftigelse på 300 arbejdspladser i lokalsamfundet. Slagteriet i Sæby kan dagligt slagte 10.000 svin, men da det kniber med at få leveret tilstrækkeligt antal slagtesvin, udnyttes slagteriets kapacitet ikke fuldt ud. Hvis antallet af slagtninger falder yderligere, får det store konsekvenser for beskæftigelsen, som det senest er sket på Danish Crown i Fåborg.

- Landbrugs- og fødevareområdet beskæftiger 13 procent af arbejdsstyrken i Frederikshavn Kommune. De arbejdspladser skal vi fastholde, og vi skal skabe flere. Derfor er alle parter i værdikæden nu gået sammen i et handlekraftigt partnerskab, der arbejder med konkrete initiativer og indsatser, som kan fremme slagtesvineproduktionen i lokalområdet af tre grunde. For at sikre tilstrækkeligt mange slagtesvin. For at øge antallet af arbejdspladser og for at sikre leverance af råstof til de biogasanlæg, der skal forsyne os med vedvarende energi i fremtiden, udtaler borgmester Birgit S. Hansen i en pressemeddelelse.

Partnerskabets styregruppe og arbejdsgruppe består af repræsentanter fra alle partnere, og de arbejder fokuseret med følgende fire indsatser:
  • At en eller flere landmænd etablerer et teknologisk moderne staldanlæg, der kan demonstrere, at det er muligt - effektivt og rentabelt - at producere svin med minimal belastning af miljø, klima, omgivelser og under hensyntagen til dyrevelfærd. Der er tale om et staldanlæg med en produktion på ca. 70.000-90.000 slagtesvin om året på én samlet lokalitet i staldanlæg a ca. 30.000 slagtesvin om året. Størrelsen er nødvendig for at skabe en rationel drift og en moderne arbejdsplads.
  • At understøtte de landmænd, som allerede har en produktionstilladelse, og som er på vej til at udvide eksisterende svineproduktion.
  • At afsøge og afprøve muligheder for alternative ejerformer af slagtesvinebedrifter.
  • At skabe et fælles talerør over for de nationale beslutningstagere, og dermed skabe større mulighed for at påvirke de beslutninger, som kan være med til at øge slagtesvineproduktionen i Danmark.

Arbejdsgruppen er allerede i gang med at se på, om der er potentialer, der ikke er fuldt udnyttede i forhold til de produktionstilladelser, der er i dag er udstedt til svineproducenter i Frederikshavn Kommune. Arbejdsgruppen ser ligeledes på, hvor der er muligheder for etablering af fremtidens staldanlæg, herunder finansiering og mulige interessenter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172