23948sdkhjf

Mindre indtjening til Royal Greenland

Kogte og pillede rejer, skalrejer og hellefisk er fiskekoncernens stærkeste kort, mens torsk og laks trækker ned i årsregnskabet, hvor indtjeningen har svært ved at matche omsætningsfremgangen.
Trods en stigning i nettoomsætningen fra 5,0 milliarder kroner sidste år til 5,3 milliarder kroner i 2012/2013 har Royal Greenland opnået en noget mindre indtjening. Resultatet før skat endte på 168 millioner kroner mod 180 millioner kroner året før, og det anser koncernledelsen for tilfredsstillende.

Kerneforretningerne, kogte og pillede rejer, skalrejer og hellefisk, har ifølge koncernregnskabet bevaret sin position på markedet på trods af faldende rejekvoter og markant stigende afgifter på det grønlandske fiskeri. Royal Greenland måtte i 2012/2013 betalte 54 millioner kroner i afgift mod kun det halve året før.

- Det er netop indenfor disse kerneområder, hvor vi i forvejen står stærkest, at vi ønsker at være verdens største og bedste leverandør, så det er rigtig godt, at de forretningsområder også i 2012/2013 leverede fremragende resultater, siger administrerende direktør Mikael Thinghuus fortsætter:

- På de øvrige kerneområder bliver vi næppe de største, men vi vil gøre vores ypperste for at præstere på topniveau.

Torsk og laks trækker i modsat retning
Stigende kvoter på torsk, ikke mindst i Barentshavet, har betydet, at salgspriserne er faldet med omkring 20 procent i forhold til året før, hvilket har medført et indtægtsfald på 30 millioner kroner. Torsk er nu en tabsgivende forretning for Royal Greenland. Koncernen har på kort sigt begrænsede muligheder for at reducere sine omkostninger i denne aktivitet, da det alt andet lige vil kræve lukning af en række anlæg i Grønland, men forudser på længere sigt, at øget forædling af de kystnære torsk er en del af løsningen på de trykkede verdensmarkedspriser.

Tilsammen har de faldende salgspriser for torsk og de stigende råvarepriser for laks haft en negativ indvirkning på resultatet med 60 millioner kroner i forhold til året før.

Tilsvarende har røgaktiviteten i 2012/2013 givet underskud mod tidligere et overskud, da det ikke har været muligt at få stigende råvarepriser på laks kompenseret i salgspriserne.

Antallet af medarbejdere i Grønland er også i 2012/2013 steget, idet Royal Greenland i gennemsnit beskæftigede 910 medarbejdere i 2012/2013 sammenlignet med 832 året før og 793 i 2010/2011.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079