23948sdkhjf

Ardo kæmpede forgæves for danske arbejdspladser

Rammevilkårene for danske fødevareproducenter efterlader stadig masser af plads til forbedringer, lyder kritikken.
Ardo A/S skiftede i starten af januar direktør fra Carsten Aalund til engelske Stephen Waugh. Direktørskiftet markerer, at den belgisk ejede virksomhed ikke længere ser samme muligheder for produktion i Danmark, som man tidligere havde håbet, og det ærgrer selvsagt den afgåede direktør.

- Selv om vi siger, at det går godt, så er vi nødt til at sikre, at der også er industri her i Danmark i fremtiden. Fødevarer er et af de helt store områder, hvor vi endda har nogle særlige kompetencer og styrker, så det vil være så ærgerligt, hvis vi ikke gør noget, siger Carsten Aalund til Food Supply.

Læs også: Ardo skifter direktør og fokus

Han peger blandt andet på de høje energiafgifter som et område, der gør det svært at drive en virksomhed som Ardo, hvor det er et ufravigeligt og energiforbrugende krav, at grøntsagerne hele tiden opbevares på frost.

- PSO- og NOx-afgifterne er med til at hæmme vores type af produktion, og sammen med de høje lønninger gør de det markant dyrere at producere i Danmark sammenlignet med landene omkring os, siger Carsten Aalund, som ikke skal se længere end til Sverige for at få øje på en konkurrent i form af Findus.

Dyr kamp med Fødevarestyrelsen

På et tidspunkt løb Ardo tør for peber. Det importeres normalt fra Portugal på godkendte tilladelser i EU-regi. Men en overgang kunne portugiserne ikke levere. I stedet importerede Ardo et kvantum peber fra Tyrkiet. To containere kom til Danmark.

Det er ikke ulovligt at importere peber fra Tyrkiet, men Fødevarestyrelsen skal notificeres. Det havde Ardo ikke gjort, da man ikke vidste det. Styrelsen opdagede det, da man kom på besøg.

Ardo havde selv kontrolleret peberet fra Tyrkiet for pesticider. Man tilbød nu styrelsen at foretage en sådan prøve, men styrelsen forlangte, at peberet skulle destrueres eller sendes retur. I de øvrige Ardo-lande bad myndighederne bare om resultaterne af en pesticidanalyse. Så var alt i orden. Den danske styrelses adfærd kostede Ardo 300.000 kr. på bundlinjen.

Læs hele artiklen her: Fødevarestyrelsen er blevet bureaukratisk
Vi er for regelrette
Netop Findus påbegyndte i august sidste år opførelsen af et nyt højlager i Sverige, og selv om Ardo investerede omkring 55 mio. kr. i fabrikken i Orehoved med planer om at bruge yderligere 50 mio. kr. på et tilstødende højlager, så mødte planerne så megen modstand, at de nu efter alt at dømme er droppet.

Ifølge Carsten Aalund har Ardo ikke bare skullet kæmpe med ændringer i lokalplanen, men også restriktioner i forhold til brandmyndighederne har besværliggjort de ambitiøse planer, som ellers ville have tilført området på det nordlige Lolland tiltrængte arbejdspladser.

- Det er ærgerligt, at vi er så regelrette i den henseende. Vi har for eksempel inviteret den danske Beredskabsstyrelse til Belgien, så de selv kan se, hvordan vi gør det dernede. Men ingen af vores argumenter har tilsyneladende hjulpet, siger Carsten Aalund, som brugte mere end 1 mio. kr. på at udfærdige rapporter, der skulle vise, at brandrisikoen ved et højlager som det planlagte ikke er forhøjet.

Svært at forklare udenlandske ejere
Carsten Aalund erkender blankt, at også andre faktorer som en fejlslagen ærtehøst i 2011 og en voksende discountsektor på det danske detailmarked har gjort, at Ardo har fremvist skuffende resultater i de seneste par års regnskaber. Og derfor ærgrer det også, at politikerne ikke har udvist større vilje til at ændre ved de betingelser, der er for at drive virksomhed i Danmark.

- Det har ofte været svært at sidde som direktør i en dansk virksomhed med en udenlandsk ejer, som ikke kan forstå, hvorfor vi ikke bare kan føre planerne ud i livet. Det er hele tiden en svær kamp, og blandt de otte vesteuropæiske lande, hvor Ardo er til stede, har jeg flere gange måttet sande, at Danmark er det dårligste sted at investere, fortæller Carsten Aalund med henvisning til, at Ardo A/S gennem Ardo N.V. er ejet af den belgiske Haspeslagh-familie.

Herfra lyder det nu, at Ardos danske selskab blandt andet skal satse på eksport af økologiske grøntsager til USA, mens Carsten Aalund selv erklærer, at han er klar til flere kampe på nye arenaer.

- Nu puster jeg lige ud, og så skal jeg i gang med noget nyt. Jeg har altid arbejdet med fødevarer, og selv om det ærgrer mig, at vilkårene er så hårde, så har jeg ikke mistet gejsten. Vi har så mange gode ressourcer og laver så gode varer i Danmark, at det er værd at kæmpe videre for, fastslår Carsten Aalund.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096