23948sdkhjf

Bornholmsk fjerkræhåb synes slukket

Kurator mister troen på, at konkursramte Bornpoultry kan fortsætte. Tidligere interesseret køber retter skarp kritik.
Fjerkræslagteriet i Hasle på Bornholm, som lukkede i februar sidste år, åbner med største sandsynlighed ikke igen. Et års forsøg på at sælge slagteriet er mislykket, og nu vil kuratoren bag det krakkede Bornpoultry sælge bygningen og begrave håbet om, at fjerkræslagteriet vil genopstå.

- Jeg har sagt til den, der sidste år købte produktionsudstyret, at det skal fjernes, og så lader jeg sandsynligvis bygningen gå på tvangsauktion, siger den bornholmske advokat Peter Vang, der er kurator i konkursboet, til Food Supply.

Det var netop håbet om, at Bornpoultry-slagteriet kunne starte igen med nye ejere, der fik Peter Vang til at beholde produktionsudstyret i lokalerne, selv om en hemmeligholdt køber overtog udstyret i sommeren 2013. Det håb er nu slukket for kuratoren, som nu går efter at afslutte sagen.

- Så lige nu er der mulighed for at gøre en god handel, inden det er for sent, siger Peter Vang, som dog ikke er særlig optimistisk. Flere købere i fjerkræbranchen har undervejs vist interesse, men ingen af kontakterne har altså ført til videreførelse.

Interesseret køber: En misvedligeholdt virksomhed
En af de interesserede har været Gråsten Fjerkræ, som markedsfører økologiske ænder, kyllinger og gæs, som lønslagtes syd for grænsen. Med overtagelsen af Bornpoultry så Gråsten Fjerkræ frem til, at man kunne foretage sine slagtninger selv, men efter et kulsejlet forhandlingsforløb både før og efter konkursen, er direktør Gunder Jensen skarp i sin kritik af den krakkede virksomhed.

Gunder Jensen mener, at virksomheden var misvedligeholdt både udstyrsmæssigt og ledelsesmæssigt, og han vurderer, at det ville koste mindst 10 millioner kroner i samlet investering at bringe fjerkræproduktionen på både opdrætssiden og på slagterisiden op på et tidssvarende niveau.

- Bornholmerhanen var et kvalitetsnavn, men det var slet ikke noget kvalitetsprodukt, som man lukkede med. Det var blevet en industrikylling under falsk navn, siger Gunder Jensen.

En skrothandler ejer udstyret
På flere punkter kunne han ikke opnå enighed med bornholmerne om en overtagelse, og endelig kunne han ikke finde opbakning hos supermarkedskæderne til at videreføre Bornpoultry som et dyrt kvalitetsslagteri.

- Man ville gerne købe produkterne, men prisen skulle være på niveau med discountkyllinger, og det kan man jo ikke. Kvalitet koster den pris, det koster at fremstille kvalitet.

Den hemmelige køber af inventaret er ifølge Gunder Jensen ikke nogen typisk interessent i fjerkræbranchen, men en skrothandler, som har overtaget udstyret med videresalg for øje, og som også har ringet og tilbudt Gråsten Fjerkræ at købe maskinerne.

- Og det har vi takket nej til. Det er ikke mere værd end gammelt jern. Det er for nedslidt og skal totalrenoveres.

Bornpoultry slagtede cirka to millioner kyllinger i 2012 og omsatte i sit sidste kalenderår for 53 millioner kroner. Til gengæld kom man i årevis ud med årlige millionunderskud og senest med et 2011-resultat på minus 5,4 millioner kroner.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064