Hvor er madkulturen på vej hen?
På Foodexpo gav fremtidsforsker og sociolog Birthe Linddal bud på de madtrends, du skal holde øje med.
Cateringbranchen er i voldsom vækst og det er der en grund til. For forbrugerne ændrer vaner og køber i stigende grad mad udefra. Ifølge Birthe Linddal er der et glidende fokusskifte:
- Fra hjem til ude
- Fra pligt til passion
- Fra lavstatus til højstatus
- Fra pris til kvalitet
- Fra standard til autencitet
- Fra frost til frisk
Når madkulturen ændrer sig betyder det også, at maden vi spiser, ændrer karakter. Ifølge Birthe Linddal er det værd at holde øje med følgende trends:
- Ny diæt bliver groft og grønnere
- Go local – vælg lokalt producerede fødevarer i en global verden
- Dyrevelfærd
- Bæredygtighed/Økologi
- Hjemmelavet
- Sunde og alternative snacks & mellemmåltider
- Æstetik
- Fun food – mad med overraskelseseffekt
- Pure – uden tilsætningsstoffer
- Lidt, men godt
- Mere sundhed
- Mere fuldkorn
- Mad med merværdi
Oplægget var især henvendt til kantineledere og -medarbejdere, men også producenterne i industrien kan med fordele skele denne vej. Trends starter typisk på toprestauranterne og i de større byer, men spreder sig så langsomt som ringe i vandet - også til provinsen, sluttede Birthe Linddal og viste billeder af nye økologiske raw food produkter og grøntkålschips, som hun havde oplevet på verdens største økologi-messe, Biofach.