23948sdkhjf

Klumme: Hvem holder øje med tilsætningsstofferne?

Flere fødevareproducenter styrer hen imod produkter, der ikke indeholder tilsætningsstoffer, såkaldte "clean label". Det er derfor vigtigt, at ingredienser vurderes på samme måde som tilsætningsstoffer.
Af Helle Buchardt Boyd, seniortoksikolog, DHI.

Forbrugerne udtrykker fra tid til anden bekymring over alle de tilsætningsstoffer, der bliver brugt i fødevarer. Det kan være svært at forstå hvad stoffer med kemiske navne eller E-numre har at gøre i vores mad. Derfor er der også mange fødevarefabrikanter, der produktudvikler hen i mod fødevarer, der har såkaldt ”clean label”, dvs. intet indhold af tilsætningsstoffer. I denne proces sker der dog nogle gange det, at der anvendes ingredienser, som ligger i grænseområdet mellem tilsætningsstof og det, der kan betragtes som almindelig ingrediens.

Ingrediensen bliver derfor ikke nødvendigvis udsat for den samme omhyggelige vurdering som tilsætningsstoffer, og bliver heller ikke deklareret for forbrugeren på en genkendelig måde.

For forbrugeren er godkendelsesprocessen af tilsætningsstoffer en garanti for at stoffets eventuelle giftighed er kendt; at stoffet, om nødvendigt, kun er tilladt i begrænsede mængder i bestemte fødevarekategorier; samt at stoffet fremgår af produktets deklaration.

I disse år foregår der en revurdering af de tilsætningsstoffer, der blev godkendt før 2009. Indtil videre har dette ført til ændringer af den acceptable daglige indtagelse (ADI) for nogle tilsætningsstoffer, afledt af ny viden om stoffernes toksikologi. Revurderingen omfatter også beregninger af det samlede forventede indtag for forskellige forbrugertyper, f.eks. børn, og viser det sig at børn kan risikere at få for meget af visse tilsætningsstoffer, bliver anvendelsen begrænset, f.eks. til færre fødevaregrupper eller til mindre mængder end hidtil.

Som en del af den løbende vurdering af tilsætningsstoffer er EU’s fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, nået til den tredje gruppe af tilsætningsstoffer. Denne gruppe af tilsætningsstoffer omfatter blandt andet sølv, guld, erythorbinsyre, natriumerythorbat, lecithiner, tertiær butyl hydroquinone samt diverse gelerings- og fortykningsmidler. EFSA anmoder om at få data og oplysninger om brugen af tilsætningsstofferne og/eller koncentrationer i fødevarer og drikkevarer.

Man kan se en fuldstændig oversigt over hvilke stoffer der indkaldes data for nu på EFSAs hjemmeside . Hvis man ligger inde med data om disse stoffer, som man gerne vil have taget i betragtning, skal de indsendes til EFSA inden den 31. juli 2014.

DHI har erfaring med at indhente og indsende denne type data, gennemføre indtagelsesberegninger, samt forhåndsvurdere de toksikologiske data.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078