23948sdkhjf

Dansk mejeriuddannelse fylder 125 år

I dag fejrer Kold College i Odense, at Skandinaviens eneste mejeriuddannelse i år fylder 125 år.
I mere end et århundrede har Danmark uddannet mejerister fra og til hele verden. I dag fylder mejeriuddannelsen på erhvervsskolen Kold College på Fyn 125 år.

Og her er mælken ingenlunde blevet sur. Gennem tiden har uddannelsen udviklet sig til ikke blot at være Skandinaviens eneste af sin art, men også en eftertragtet én af slagsen. I dag er dansk-uddannede mejerister efterspurgt rundt i hele verden.

- I Danmark har vi et meget højt uddannelsesniveau inden for mejeri. Det gør, at vores elever er eftertragtede over hele verden. Det handler både om høje kvalitetsstandarder og en udtalt evne til produktoptimering og produktudvikling, siger Bjarne Vagn Larsen, uddannelseschef på mejeriuddannelsen på Kold College.

En verden af muligheder
Hvert år spytter Kold College omkring 100 uddannede mejerister ud. Mejeribranchen har på trods af finanskrisen formået at øge antallet af medarbejdere, og branchen eksporterer årligt smør, ost og mælkepulver for næsten 16 milliarder kroner.

Hans Skjerning, direktør på Kold College, ser den danske mejerisucces som et resultat af 125 års unik dansk mejerihistorie. Da andelsbevægelsen tilbage i 1800-tallet rullede ind over Danmark, og de første andelsmejerier blev skabt, var der således en tæt kobling mellem produktion og uddannelse.

- Andelstanken havde stærke rødder i højskoletraditionen, og samtidig med at der blev etableret mejerier blev der sat gang i uddannelse til mejeristerne. Det gør, at vi i Danmark i dag har en meget stærkt uddannelsestradition inden for mejeri sammenlignet med andre lande, fremhæver Hans Skjerning.

Kold i mælken
I anledning af det store jubilæum bliver den danske mejeriuddannelses historie udfoldet i bogen ”Mælkens Skole – Mejeriuddannelse gennem 125 år” af forfatter og historiker Johnny Wøllekær. Også han finder branchens udvikling interessant.

- Dalum Landbrugsskole, og senere Dalum Mælkeriskole, blev etableret i Christen Kolds gamle højskole. Selv om det ikke var en højskole, så svævede der alligevel i mange år en højskoleånd over stedet. Samtidig har skolen alle dage været nært knyttet til landbruget og mejeribranchen, siger Johnny Wøllekær, historiker og forfatter.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109