23948sdkhjf

10 partnere skal udvikle den perfekte fødevareemballage

EU-projekt skal udvikle nye sensorteknologier, som sikrer optimal fødevarekvalitet og sikkerhed.
Projektets partnere er:
1. Consiglio Nazionale Delle Ricerche (CNR) Italy
2. Gasporox AB, SME producer, Sweden
3. Norsk Elektro Optikk AS, SME producer, Norway
4. FT System S.r.l., producer, Italy
5. Lunds Universitet, Sweden
6. Lpro Srl, producer, Italy
7. Danish Technological Institute, Denmark
8. Santa Maria AB, food producer, Sweden
9. Latteria di Soligo Società Agricola Cooperativa, food producer, Italy
10. Marel HF, packaging machinery producer, Iceland
I dag er mange fødevarer gaspakket for at bevare kvalitet og forlænge holdbarheden af produktet. Gassammensætningen i emballagen vil hurtig ændre sig, fordi gassen reagerer med produktet og produktets mikroflora, ligesom emballagen aldrig er fuldstændig tæt. Det er derfor vigtigt at kende udviklingen af gassammensætningen i emballagen over tid. I dag er det ikke muligt at måle gassammensætningen i emballagen på alle producerede produkter, men almindeligvis vil man udtage løbende stikprøver.

Skal løse fødevareindustriens udfordringer
EU har derfor finansieret et ny projekt, kaldet Safetypack, der skal udvikle og validere nye gas-sensorteknologier, som kan måle gassammensætningen i emballagen for forseglede produkter uden at produktet fjernes fra linjen og uden at produktet ødelægges. Det betyder med andre ord, at fødevareindustrien i fremtiden kan måle gassammensætningen i hele produktionen og derved reducere fejl og spild, nedbringe reklamationer og sikre fødevarekvalitet og sikkerhed.

Projektet vil udvikle og validere teknologier, som skal bidrage til indsigt omkring nogle af de udfordringer, industrien oplever i dag.

Teknologien består i in-line, ikke destruktive, berøringsfri laser gassensorer, baseret på laserspektroskopi. Teknologien kan operere både på delvist transparente fødevarebakker, poser og flasker, og på næsten ikke-transparente emballager. Det nye i projektet er muligheden for at måle gas med laserspektroskopi på diffuse materialer, som papir, plastik og selve fødevaren. Den kan anvendes inden for forseglede beholdere i forskellige farver og med tryk. Sensoren vil blive demonstreret og valideret bl.a. i to real time in-line pilotinstallationer for brødtortilla og ost.

Projektet gennemføres trinvist
Projektet starter fra udviklingen af sensorteknologi, efterfulgt af den første integration i et automatisk kontrolsystem. Det bliver valideret først i laboratoriet for at kontrollere systemets ydeevne i henhold til de forskellige kendte emballagemetoder. Efter den positive feedback er næste step off-line inspektionssystemer, som bliver implementeret direkte i den industrielle produktionslinje for de to cases.

Pilotprojekterne bliver valideret i løbet af det andet år, og i det tredje år vil sensoren blive endeligt valideret i to in-line industrielle implementeringer for at kontrollere de endelige sensorprototyper.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062