23948sdkhjf

Flasker af genbrugspapir på vej frem

Stor udenlandsk interesse for ny dansk opfindelse - en biologisk nedbrydelig flaske fremstillet af papir og strandsand.
Papirvirksomheden EcoXpac har sammen med Teknologisk Institut udviklet en protypeflaske af genbrugspapir, som er biologisk nedbrydelig. I fremtiden kan disse fiberflasker komme til at erstatte plasticflasker, vurderer Søren Rahbek Østergaard, sektionsleder ved Teknologisk Institut.

Han er netop vendt hjem fra en international emballagemesse i Australien, hvor flere store udenlandske fødevareproducenter viste interesse for flasken. Også en stor dansk fødevareproducent overvejer at sætte papirflasken i produktion, oplyser han.

- Den nye flaske er fremstillet af 97% papir og lidt strandsand. Den er lækker og billig. Desuden kan flasken bruges direkte i alle fyldeanlæg, samt genbruges, genvindes, brændes eller komposteres, forklarer Søren Rahbek Østergaard.

Flasker produceres hos producenten
Papirvirksomheden EcoXpac har udviklet et pilotproduktionsanlæg til fiberflaskerne. Råvaren er nyt og brugt papir, som blandes med vand i en såkaldt pulp, der kan betegnes som en stor blender. Blandingen støbes vej hjælp af vaccum til en færdig flaske. Anlægget kan producere fiberflaskerne direkte i forbindelse med fyldeanlægget hos producenten.

- Tom emballage er dyr at transportere, så den mest effektive løsning er at fremstille fiberflaskerne så tæt på fyldeanlæggene som muligt. Papirfibrene kan på den måde fragtes kompakt direkte til fødevareproducenten, og genbrugspapir fra lokalområdet kan lokalt blive til flasker, siger direktør Martin Pedersen fra EcoXpac A/S.

Teknologisk Institut og EcoXpac er nu i gang med at udvikle en vandtæt coating, baseret på strandsand, som kan afløse den traditionelle coating af plastic. Projektet er støttet af Markedsmodningsfonden, og det er en del af ”Produktion i Danmark”, som skal styrke danske virksomhedes konkurrenceevne.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097