Optimismen er tilbage hos Svanholm ØkoGrønt

| Af David Wedege | Tip redaktionen om en historie

Nedlagte stillinger er oprettet igen efter brud med detailbranchen. Planteavleren fra Hornsherred satser alt på food service og små fællesskaber.

Svanholm ØkoGrønt i Skibby på Sjælland var en pioner inden for økologisk grøntsagsavl. Man leverede allerede til FDB-butikker i 1981, og da det var på sit højeste, omsatte man for 24 mio. kroner til dagligvarehandlen. Men efter 32 år var Svanholm slidt op af at handle med detailbranchen.

Et samarbejde med Netto, som man havde haft siden midten af 90’erne, blev i januar 2013 sagt op. Det skete efter længere tids krise i samarbejdet, hvor man hos Svanholm følte sig begrænset til kun at lave posekartofler, og da Netto ikke længere ville aftage Svanholms grønne bønner, besluttede man sig for at vende detailhandlen ryggen.

- Når man har for få muligheder hos en enkelt kunde, så er man nødt til at skifte, og Netto var ikke vejen frem. Almindelige spisekartofler er en ting, som er på vej tilbage i markedet, men det var svært for os at få plads til alle vores specialiteter, siger Poul Henrik Hedeboe, som er driftsleder hos Svanholm ØkoGrønt.

Fyringer var uundgåelige
Svanholm har fundet en ny og anderledes partner, den økologiske producent planteavler Søris fra den nærliggende by Ølstykke, som leverer til food service-grossister. Skiftet har ikke været gratis. Det kommer til at gøre ondt, før det gør godt. Omsætningen er umiddelbart faldet fra 6 mio. kroner i 2013 til det, der ligner 2,5 mio. kroner i 2014.

Til gengæld stiger salg af egenproduktion i år, som i 2013 stod for 1,5 mio. kroner. Al indkøb og pakkeri er skåret, og i dag beskæftiger Svanholm sig kun med egenproduktion.

- Man laver ikke sådan nogle forandringer, uden at det koster noget, men min vurdering er, at vi kommer ud på den anden side og klarer det udmærket, siger Poul Henrik Hedeboe, driftsleder hos Svanholm ØkoGrønt.

Læs også: Det første danske øko-sukker på vej

Efter bruddet med Netto måtte Svanholm fyre tre medarbejdere i produktionen, men optimismen er tilbage, og siden er to nye stillinger blevet oprettet.

- Vi er meget tilfredse med første sæson, så det ser ud som om, vi er på vej mod bedre økonomi, siger Poul Henrik Hedeboe.

Ikke bare posekartofler
Han glæder sig over, at man nu kan afsætte en længere stribe af grøntsager som rødbeder, gulerødder, pastinakker, persillerødder og hokkaido.

Læs også: Minister: Dansk økologi skal ud i verden

Han glæder sig også over, at man med Søris får “mere profil”, som han kalder det, når Svanholms grøntsager primært fremover skal aftages i nærområdet. Med et farvel til detailhandel er det ikke kun indkøb og pakkeri, man har droppet. Man har også droppet at nå ud i alle hjørner af landet og ønsker nu at være en lokal leverandør for det nordlige Sjælland inklusiv København. Således vil Svanholm også handle med små lokale indkøbsfællesskaber.

- Vi bliver mere synlige som en lokal producent, og det er ikke vækst, som vi følger, når kigger på vores fremtid og bestemmer os for, hvad det er, vi virkelig vil, og vi vil være mere synlige i lokalområdet.

Svanholm ØkoGrønt blev startet som kollektivbrug i 1978 af cirka 40 familier. Et ejerforhold, som stadig fungerer.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

DC-slagterier lammet af arbejdsnedlæggelser

Meyer tvunget til at lukke i New York

Suppeudfordring krævede udvikling af ny robotgriber

Tican lukket af strejke

Bryggeri firedobler kapaciteten

Pengene strømmer ind til insekt-projekt

Ud med de 37 timer – folk vil selv bestemme deres arbejdstid

Kommune holder konference for fødevarebranchen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Gasoline Grill bliver til en kæde

Manden bag en af verdens bedste burgere klar til at udvide

Danæg får sur smiley og bøde

Vil lægge investeringsvine for en halv milliard på lager

Rare Wine Invest har fået grønt lys fra myndighederne

Royal Greenland sejler rekordregnskab i hus

Bülow lod lakridskonkurrenter kopiere

Baresso forsvinder som en succes

Carl's Jr. går til angreb

Lave priser og Netto-lukninger rammer Dansk Supermarked

Nyt koncept: Spiritus i løsvægt

Helt vildt: Ny burgerbar skabte kæmpekø

Findus: Misforståelse skyld i lukke-rygter

Færch Plast skovler penge ind

Brüel Systems stormer fremad

Fem medarbejdere købte virksomheden efter konkurs, og så gik det stærkt

Mauritius viser sig frem

To kvinder skal styre Cocio

København får et cyklende madmarked

Madmuligheder boomer i Esbjerg

Kadeau: Man siger ikke nej til Lego

Ikea måske på vej med restauranter

Sjællænderne har hang til svensk slik

Hungry.dk oppe på 1.200 restauranter

Flammen skal brænde flere nye steder

Ugens grin: Reklame-krig

Nye millioner flyder ind i energidrikken State

- En Suicide Burger? Nej, det har vi ikke

Köd-folk klar til mere vækst

Høns må igen komme ud

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Stor indtjeningsfremgang hos Process Engineering A/S.

MODBUS styret doseringspumpe fra Verder Pumper - NYHED

Expanite på Hannovermessen

Salicath deltager igen i verdens største messe for pakkeindustrien, INTERPACK, i Düsseldorf

Ekstrem temperatur føler / -50 til +1000°C

Udskæring af paté - Salicath ApS

Få hjælp til bedre produktivitet

Nye produkter fra YellowLine!

Hvad er e-learning?

Vejen Kommune inviterer fødevarebranchen til Vækst- og ledelseskonference

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Hvem slukker lyset hos jer?

Expanite udstiller på Hannovermessen

jpbc har svaret og kompetencerne.

Derfor skal vi serieproducere dine el-tavler

Præcisions måleudstyr fra Keyence

Husker du det lovpligtige eftersyn af dine IBC / ADR tanke?

Læs de sidste nyheder fra Diatom A/S

Vækst-virksomhed flytter til stor grund

GTS-institutter udvikler ny droneteknologi

Læs de sidste nyheder fra Diatom A/S

Danske virksomheder er udfordret digitalt

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af coating pulver-støv ho...

Gå ikke glip af Engineering Forum den 17. & 18. maj 2017

Landmanden får nemmere hverdag med nyt hybridanlæg!

Send til en kollega

0.212