23948sdkhjf

Gartneri vil skabe en mere robust tomat

Gartneriet Knud Jepsen A/S har netop modtaget 2,5 mio. kr. fra Erhvervsstyrelsen til at fremstillingen af prydplanter og højværdiafgrøder som tomater og kartofler i en mere robust og miljøvenlig udgave.
- Knud Jepsen a/s råder over en teknologi der kan føre til ”grøn omstilling”, og da vi så muligheden for at søge tilskud til at videreudvikle og udbrede teknologien slog vi straks til. Ved at fokusere på udvikling af en gennemarbejdet forretningsplan og etablere et stærkt netværk af samarbejdspartnere var det en ansporende udfordring at søge om støtte til projektet hos Grøn Omstillingsfond, lyder det fra Knud Jepsen A/S, der netop har modtaget 2,5 mio. kr. fra Erhvervsstyrelsen under projektet Grøn Omstillingsfond.

- Omstilling til en mere miljøvenlig produktionsform kræver meget store tilpasninger hele vejen fra udvikling af produkterne - til produktion i Danmark og udlandet. Projektet kan være med til at bane vejen for nyudvikling i danske produktions- og forædlingsvirksomheder, udbygge antallet af arbejdspladser og skabe eksportmuligheder. Med denne teknologi kan mange af fremtidens udfordringer med hensyn til mangel på fødevarer og for højt kemikalie forbrug løses. Med denne teknologi er det kun fantasien der sætter grænser inden for fødevarer og prydplanter, siger Frands Jepsen, direktør, Knud Jepsen A/S.

Undgår kemiske vækstregulerende midler
Metoden kan kort beskrives ved, at man ved en naturlig proces overfører egenskaber der stammer fra en jordlevende bakterie i plantens arvemateriale og på den måde undgår brug af kemiske vækstregulerende midler. Målet med projektet er at teste og validere metoden på en række forskellige plantetyper, heriblandt en række af de vigtigste prydplanter, samt tomater og basilikum.

Den nye robuste plantetype vil have en række positive egenskaber. Planterne vil bl.a. være bedre til at udnytte jordens næringsstoffer og vandreserver og vil derved kunne dyrkes i lande med varmt og tørt klima. Derudover bliver planterne mere kompakte, hvilket er en ønskværdig egenskab, der traditionelt bliver fremelsket ved brug af stråforkortere.

Hvis forædlingen slår igennem i Danmark, vil der bl.a. kunne spares 10,5 ton vækstreguleringsmiddel årligt og sikre danske og udenlandske forbrugere adgang til mere miljøvenlige planteprodukter der er udviklet i Danmark.

Samarbejdspartnere & nøgletal
Knud Jepsen A/s' samabrejdspartnere er Greenex A/S, Danziger Innovations og Queen Tarim

Samlet budget er på 5.000.000 kr., hvor af de 2.500.000 kr. er hentet fra Grøn Omstillingsfond.

Projektet løber fra 1. juli 2014 til 30. juni 2016.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078