23948sdkhjf

Dansk madkultur lider

Skoleelever skal blive bedre til at lave mad end deres forældre, mener Coop, der lancerer et nyt gratis undervisningsmateriale til faget madkundskab.
Madkundskab er et lavt prioriteret fag i de danske skoler, viser en ny analyse foretaget af Coop. Kun 43 procent af skolerne bruger undervisere, der er uddannet i faget, og fire ud af ti skoler underviser mindre i faget, end hvad Undervisningsministeriet anbefaler.

- Madkulturen lider allerede i Danmark, derfor er det helt afgørende, at vi får taget hånd om den nye generation. Vi har behov for et højere ambitionsniveau for faget madkundskab – det handler ikke alene om midler, men også om at gentænke undervisningen med fokus på, hvordan eleverne bedst lærer om mad og måltider, siger Bente Svane Nielsen, som er ansvarlig for Coops GoCook-projekt, der har som mål at skabe en generation af børn, der er bedre til at lave mad end deres forældre.

Coops madlavningsbog skal styrke madkundskab i folkeskolen
87 procent af de danske madkundskabslærere printer opskrifter fra nettet til undervisningen, fordi undervisningsmateriale til madkundskab skal betales af madbudgettet til undervisningen. Og med 12 kr. eller mindre til mad per elev per undervisningsgang, er det en regulær udfordring at lave mad af en nogenlunde kvalitet og samtidig finde penge til reelt uddannelsesmateriale. Kun 6 procent af lærerne er helt enige i, at den nye folkeskolereform vil give faget bedre betingelser.

Med en ny madlavningsbog, ”GoCook – 100 % din ret”, vil Coop bidrage til, at børnene i højere grad kommer til at eksperimentere med råvarer og madlavning i undervisningen. I bogen lægges der blandt andet vægt på smageøvelser, der skal give børnene lyst til at prøve nye råvarer og få en forståelse for, hvilken rolle sanserne spiller i madlavningen og måltidet.

- Vores analyser viser, at der er behov for at sætte fokus på madkundskab i den danske skole. Lærerne underviser i dag ud fra opskrifter, de har fundet på nettet, og som de ender med at bruge en stor del af deres forberedelse på at tilpasse til undervisningen, i stedet for at have reelt undervisningsmateriale. Det er ikke godt nok, hvis de danske børn skal have den grundlæggende forståelse for mad og råvarer. Tænk, hvis man i matematik bad lærerne om at finde deres undervisningsmaterialer gratis på nettet, siger Bente Svane Nielsen og fortsætter:

- Med GoCook-projektet og undervisningsbogen til madkundskab forsøger vi at skabe den første generation af børn og unge, som rent faktisk er bedre til at lave mad end deres forældre. Vi vil give børnene mulighed for at eksperimentere med råvarer og metoder og lære, hvad der ligger bag en opskrift. En helt grundlæggende forståelse for madlavning har stor betydning for danske børns sundhed, siger hun.

Coop giver undervisningsbogen gratis til skolerne, og alle børn får desuden deres egen kogebog med hjem, så de kan fortsætte madlavningen derhjemme. 300 skoler har allerede forudbestilt materialet, som er udkommet her efter sommerferien.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094