23948sdkhjf

Dansk Erhverv: Branche efterlyser konkurrencedygtige afgifter

Vin- og chokoladeafgifterne er steget voldsomt de senere år og det skaber øget grænsehandel og handel med illegalt indførte varer. Sæt afgifterne ned, lyder opfordringen fra Dansk Erhverv.
I Danmark eksisterer der et betydeligt salg af illegalt indførte nydelsesmidler, hvor varerne indføres i Danmark, uden at der afregnes dansk moms og afgifter af varerne. En ny befolkningsundersøgelse fra Dansk Erhverv afslører, at hver 6. dansker, svarende til 17 procent, har kendskab til steder, der sælger illegalt indførte øl, sodavand, vin, spiritus, alkoholsodavand, cigaretter, slik eller chokolade.

Hver 10. danske husstand angiver desuden, at de selv har købt illegalt indførte nydelsesmidler inden for det seneste halve år. Ved en tilsvarende måling i 2011 var det hver 13. husstand.

Grib fat om nældens rod
I grossistvirksomheden Sügro A/S i Vejle betegner direktør Jette Andersen grænsehandelen som værende ”professionaliseret” og siger:

- Den sidste tids razziaer sætter yderligere fokus på den del af grænsehandelen, som foregår illegalt. Det viser jo, at der er et stort problem. Men vi ville da foretrække, at de danske afgifter var på niveau med svenske og tyske, så vi slap for den konkurrenceforvridning.

Markedsdirektør Henrik Hyltoft, Dansk Erhverv, mener, at der grundlæggende er to løsningsmuligheder i forhold til at reducere den illegale handel:

- Det mest effektive er at gribe fat om nældens rod og sænke afgifterne på en række varer, så Danmarks afgiftsniveau ikke adskiller sig væsentligt fra vore nabolandes. Hvis ikke regeringen er parat til at fjerne årsagen til problemet, er det helt essentielt at gennemføre en mere effektiv og systematisk kontrolindsats for at fortrænge den illegale handel.

Hos De Samvirkende Købmænd - DSK peger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen både på afgifternes størrelse, problemer med pant, Næringsbasens manglende effekt - og bødestørrelser:

- Den første bøde er på sølle 5.000 kroner, og det virker slet ikke præventivt.

På Christiansborg er Liberal Alliances skatteordfører, Ole Birk Olesen, meget opmærksom på problemet:

- Vi har helt konkret foreslået, at punktafgifterne på grænsehandelsfølsomme varer såsom øl, vin, spiritus, tobak og chokolade sættes ned til tysk niveau, siger han til Dansk Erhverv.

Kilde: Dansk Erhverv

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094