23948sdkhjf

Dansk teknologi kan afsløre dårlige fødevarer på produktionslinjen

Det er lykkedes et dansk hold at udvikle en fiberbaseret laserteknologi, som åbner for helt nye måder at analysere molekylære fingeraftryk i fødevarer. Samtidig får man mulighed for at kontrollere alle fødevarer, mens de bliver produceret.
Bag udviklingen står forskergrupper fra DTU Fotonik og Aarhus Universitet i et samarbejde med  Københavns Universitet og de to danske virksomheder Foss Analytical og NKT Photonics. Samarbejdet er startet i 2013 med en bevilling fra Innovationsfonden.

Det er lykkedes det danske samarbejde at rykke grænsen for, hvor langt man kan skubbe laserlys ud i den infrarøde del af det optiske spektrum. Med høj intensitet, rumlig kohærens (der gør, at lyset kan fokuseres til en plet) og en hastighed på lige nu et tusind og snart over en million impulser pr. sekund, vil den nye lyskilde gøre det muligt at lave avancerede målinger, der tidligere var umulige eller krævede et stort og følsomt laboratorieudstyr.

Mere fokuserede målinger
Den nye opfindelse betyder, at teknologien kan flytte fra laboratoriet til verdens produktionsfaciliteter. Visionen er, at hurtigheden og robustheden af målesystemerne baseret på denne laser vil være så god, at den tillader at kontrollere fødevarekvalitet on-site og online,  potentielt endda tillade landmanden at have et system på traktoren og måle jordens kvalitet, mens han kører på marken. Ole Bang, professor på DTU Fotonik, forklarer:

- Når vi i dag kontrollerer fødevarer, sker det med en teknik, hvor vi måler med svagt infrarødt lys fra basalt set et glødende søm, som udstråler i alle vinkler og er ukohærent, så det ikke kan fokuseres. Med den nye laserteknologi får vi målinger, som er langt mere fokuserede, hurtige og mere rige på informationer. En af udfordringerne i den nye teknologi er, at støjniveauet er meget højt. Det arbejder vi på at få løst, så teknologien kan anvendes under almindelige produktionsforhold.

Peter Høngaard Andersen, direktør i Innovationsfonden, fortæller:

- Danmark er i dag dominerende på verdensmarkedet for fødevareanalyser. Den nye superkontinuum laser varsler et teknologisk gennembrud og åbner markedsmæssige muligheder. Det bliver interessant at følge udviklingen i de kommende år.

I innovationsfondsprojektet har NKT Photonics netop udviklet det første færdige kommercielle laserprodukt, der når ud til 4,5 mikrometer. Produktet er nu solgt til den første store kunde i Tyskland og spås en markant omsætning. Til sammenligning når den nye laserteknologi ud til 13,3 mikrometer og åbner derfor yderligere muligheder for NKT Photonics og Foss.

Foruden fødevaresikkerhed er det forventningen, at superkontinuum laseren i fremtiden finder anvendelse på andre områder lige fra tidlig kræftdiagnosticering til landbrug.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111