23948sdkhjf

Flere bæredygtige danske ørreder på vej i køledisken

De danske forbrugere kan nu se frem til flere bæredygtige fiskeprodukter i køledisken. Fire danske dambrug har nemlig - som de første i verden - opnået at blive ASC-certificeret.
Dermed har fiskeopdrætterne på Christiansminde, Ejstrupholm, Nørre Vium og Abild Dambrug fået officiel dokumentation for, at fiskene er produceret på en miljørigtig og ansvarlig måde.

Hos dambrugernes brancheorganisation Dansk Akvakultur glæder man sig over, at de midtjyske opdrættere har valgt at gå forrest og bakke op om den bæredygtige dagsorden.

- I dag er det ikke længere nok, at fisk smager godt. Forbrugerne ønsker også et ansvarligt produkt. Her har vi et forspring i Danmark, fordi vi er vant til strenge miljø- og opdrætskrav. Med ASC-mærket har vi et redskab til at dokumentere bæredygtigheden i vores produktionsmetoder. Og det faktum, at vi som branche kan tilbyde de første ASC-certificerede ørreder i verden giver os et betydeligt forspring på det globale fødevaremarked, siger Brian Thomsen, som er direktør i Dansk Akvakultur.

Større fokus på bæredygtige fisk
Klima- og miljøchef John Charles Nordbo fra WWF Verdensnaturfonden, der er blandt initiativtagerne til ASC-mærket, glæder sig over, at der nu er kommet større fokus på bæredygtige fisk. Verdensnaturfonden arbejder med bevarelsen af havenes fiskebestande, og i denne sammenhæng er ASC-mærkningen et vigtigt redskab.

- Det er rigtig glædeligt, at den danske akvakultur-branche har taget ASC-mærket til sig. Fisk og skaldyr fra hav- og dambrug er på mange måder en klimavenlig proteinkilde, så den slags skal vi have meget mere af. Men det er vigtigt, at foderet er bæredygtigt og forureningen minimeret. Det er det, som ASC-mærket sigter på, forklarer John Charles Nordbo.

For at opnå ASC-certificering er der en række standarder, som dambruget skal leve op til. På de fire dambrug har man kæmpet hårdt for at opfylde de mange hårde krav til både fiskefoder, produktion og arbejdsforhold.

- Vi er meget stolte af, at det er lykkedes at blive ASC-certificeret. Vi kan mærke, at kunderne efterspørger ansvarlige produkter, og det har vi nu papir på, at vi kan levere. Vi har gennemtjekket hele vores produktion, og for at opnå ASC-mærket har vi optimeret dambruget på adskillige punkter. Som dambruger og naturmenneske giver det en personlig tilfredsstillelse, at vores produktion sker på en ansvarlig måde, når det kommer til vores påvirkning af miljøet, siger Rudi Stougaard, som er fiskemester på Ejstrupholm Dambrug.

På verdensplan er der blot fire ASC-certificerede ørreddambrug, som alle ligger i Danmark. Ejstrupholm, Abild og Nørre Vium Dambrug har netop opnået certificeringen, hvorimod Christiansminde Dambrug ved Holstebro opnåede ASC-mærket i starten af juli. Dansk Akvakultur forventer, at de første ASC-mærkede ørreder vil være at finde i de danske kølediske i løbet af efteråret.

Fakta: Hvad er ASC?
ASC (Aquaculture Stewardship Council) er en miljøcertificering for opdrættede fisk og skaldyr grundlagt af Verdensnaturfonden (WWF) og den hollandske handelsorganisation IDH. ASC opstiller en række globale standarder for bæredygtigt og ansvarligt opdræt.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094