23948sdkhjf

Bornholmske svineproducenter med i Danish Crown-forsøg

Fem bornholmske svineproducenter vil fra 1. december deltage i Danish Crowns forsøg med antibiotikafri slagtesvineproduktion. Landbrug & Fødevarer følger projektet på tæt hold.
Fra 1. december vil fem svineproducenter på Bornholm etablere forsøg med produktion uden brug af antibiotika i slagtesvin.

- Den løbende debat har inspireret os til at etablere samarbejde med en håndfuld svineproducenter for at få større viden om, hvad der skal til for at producere slagtesvin helt uden brug af antibiotika, fortæller CEO for DC Pork Jesper Friis.

Integreret produktion & slagtesvineproduktion
Der er tale om en integreret produktion og flere slagtesvineproduktioner.

- I slagtesvineproduktionerne vil vi følge, om det kan lade sig gøre at producere slagtesvin fra levering i stalden til slagtning uden brug af antibiotika, og i den integrerede produktion vil vi undersøge, om det kan lade sig gøre at producere svin fra fødsel til slagtning uden brug af antibiotika, siger Jesper Friis.

Produktion af slagtesvin uden brug af antibiotika vil have en meromkostning hos landmanden. Øget kontrol, øget bemanding og øget indsats i forhold til hygiejnen i stalden er helt basale forudsætninger, og det koster arbejdskraft og tid.

Derfor vil Danish Crown i perioden også undersøge, om der er en efterspørgsel af produkterne til stede. Produkterne vil have en merpris, fordi landmanden skal have dækket sine øgede omkostninger.

Landbrug & Fødevarer følger projektet
Danmark er i forvejen et af de lande i verden, der har det laveste forbrug af antibiotika i svineproduktionen. Alligevel mener Claus Fertin, direktør for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, at der er grund til at følge det bornholmske forsøg nøje.

- Forsøget kan forhåbentligt gøre os klogere på, hvor langt man kan gå uden at bruge medicin. Måske kan vi lære af det i den konventionelle svineproduktion. Selvom danske svineproducenter er blandt verdens bedste til at producere svinekød med lavt penicillinforbrug, så er det selvfølgelig vigtigt, at vi hele tiden har fokus på kun at bruge den mængde antibiotika, der er nødvendig, siger han.

Selvom Claus Fertin betegner forsøget som spændende, gør han opmærksom på, at der er grænser for, hvor meget den antibiotikafri produktion kan udbredes.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156