23948sdkhjf

Økologi er blevet mainstream i opdræt af muslinger

10 af de 15 danske anlæg til opdræt af muslinger er nu lagt om til økologi, og to mere er på vej. Vilsund Blue forventer fortsat stigende salg af de økologiske skaldyr.
I løbet af 2014 er økologien blevet totalt dominerende indenfor opdræt af muslinger på liner i danske farvande. Ved årets begyndelse var kun to af de omkring 15 aktive danske lineanlæg godkendt til økologisk produktion; i dag gælder det for 10 af dem. Den samlede kapacitet på de økologiske anlæg er nu oppe på 3250 tons muslinger pr år.

Desuden har ejerne af yderligere to anlæg udfyldt alle de nødvendige papirer og er ved at få Fødevarestyrelsens godkendelse til at kalde produktionen økologisk.

- Det er en glædelig udvikling, som styrker Danmarks i forvejen stærke position indenfor såvel muslingeproduktion som økologi, siger chefkonsulent Villy J. Larsen, Dansk Akvakultur

Syv anlæg lagt om i ét hug
Omlægningen til økologi tog et kæmpe skridt fremad, da selskabet Seafood Limfjord Aps for nylig omlagde alle sine syv anlæg med linemuslinger i ét hug.

Det skete få måneder efter Danmarks største forarbejder og forhandler af muslinger, Vilsund Blue, havde købt sig ind i Seafood Limfjord Aps.

Vilsund Blue fremstiller en række muslingeprodukter på sin fabrik i Nykøbing Mors, omsætter årligt for omkring 150 millioner kr. og eksporterer ni tiendedele af produktionen.

Kan afsætte det hele
98 procent af Vilsund Blue’s produktion udgøres af MSC-certificerede muslinger, der er fisket op fra havbunden, de øvrige 2 procent udgøres af de økologiske linemuslinger.

Trods økologiens indtil videre beskedne andel, ser direktør Søren Mattesen lyst på fremtiden for kombinationen af muslinger og økologi:

- Vi kan afsætte hele produktionen fra de økologiske anlæg, vi har i dag, og jeg forventer en vækst de kommende år, siger han.

Vilsund Blue er for tiden i gang med at bearbejde markedet forud for den kommende sæson for økologiske linemuslinger, der varer fra maj til juli. De Ø-mærkede muslinger sælges dels ferske og dels på frost, især til detailhandelen i Danmark, Sverige, Tyskland og Finland.

Fakta om økologiske muslinger:
  • Er altid opdrættet på line, aldrig skrabet fra havbunden.
  • Lineanlæggene skal være fri for miljøskadelige stoffer og være indrettet med maksimalt hensyn til den omgivende natur.
  • Anlæggene skal drives efter en plan for bæredygtig forvaltning.
  • I forarbejdede økologiske muslingeprodukter må der kun bruges ingredienser og tilsætningsstoffer, som er med på en særlig positivliste for økologiske fødevarer.
  • Produktionen er underlagt statslig økologikontrol på samme måde som økologisk produktion på land.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094