23948sdkhjf

DTU og Royal Greenland forudsiger bakterievækst i fødevarer

DTU Fødevareinstituttet og Royal Greenland har i et samarbejde hjulpet danske fødevareproducenter med at finde nye måder at konservere rejer, laks og rogn med mindre salt og med fortsat høj fødevaresikkerhed. Et softwareprogram forudsiger bakterievæksten.
De danske fødevareproducenter er nogle af de bedste i verden til at fremstille letkonserverede fiskeprodukter med salt, røg og marinade, men fødevareproducenterne mødes i dag af en mængde krav om at sænke indholdet af det såkaldte skjulte salt i fødevarer, skriver DTU Fødevareinstituttet.

Problemet er, at salt hæmmer bakterievæksten og er med til at øge holdbarheden, derfor har DTU Fødevareinstituttet og Royal Greenland sammen udviklet et softwareprogram som kan forudsige, hvordan en bakterievækst i letkonserverede fiskeprodukter vil udvikle sig, såfremt man ændrer på saltindholdet.

Programmet hedder Food Spoilage and Safety Predictor (FSSP) og har i dag 6000 brugere på verdensplan.

Parterne har brugt 12 år på at udvikle modellen, der blandt andet kan forudsige væksten af den potentielt livsfarlige listeriabakterie. Programmet kan også bruges til beregning af bakterievækst i kød.

Fødevareinstituttets forskere arbejder også på at hæmme bakterievæksten ved hjælp af organiske syrer som mælkesyre og eddikesyre eller ved anvendelsen af krydderier og krydderiekstrakter.

Originalartikel
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094