23948sdkhjf

Eksporten af biprodukter er en succes

Eksporten af biprodukter fra kød, bl.a. indmad, tæer, ører og tarme, stiger. Samlet set har denne type produkter fået højere prisstigninger end kød.
På verdensmarkedet er der markant stigning i handlen med de såkaldte spiselige biprodukter, der bl.a. omfatter lever, nyrer, tarme, tæer og ører. Således har de ’gamle’’ EU-lande (EU15) firedoblet eksporten af denne type produkter siden år 2000. Det fremgår af analysen Spiselige biprodukter fra kød er et vækstmarked fra Landbrug & Fødevarer.

Den øgede omsætning af biprodukter giver bedre mulighed for produktudvikling og optimering. Her er en god indikator prisudviklingen for biprodukter i forhold til kødpriserne. Eksempelvis er de gennemsnitlige EU-eksportpriser for svinekød i perioden 2000-2013 steget med 50 pct. – heri kan også indgå ændret produktsammensætning – mens biprodukter i samme periode i gennemsnit har haft en prisstigning på 160 pct. Her har sammensætning og produktudvikling ligeledes stor betydning, hvor biprodukter bliver egentlige højværdiprodukter.

I 2013 gik 58 pct. af EU's eksport af biprodukter til Kina og Hong Kong, mens Rusland aftog 9 pct. Eksporten til Kina er især koncentreret om biprodukter fra svinekødsproduktionen, mens Rusland også har aftaget væsentlige mængder fra oksekødsproduktionen. Rusland aftog bl.a. en stor mængde lever.

Russisk embargo
I forbindelse med den russiske handelsembargo er biprodukter fra efteråret 2014 nu også inkluderet. Det giver en række forringelser for EU, da de betydelige mængder, som hidtil er gået til Rusland, nu skal afsættes på andre markeder eller gå til anden anvendelse.

I 2013 gik 17 pct. af den danske eksport af biprodukter fra svine-, okse- og fjerkrækød til Rusland. Andelen var størst for oksekød med hele 34 pct., mens biprodukter fra fjerkræ lå med lidt lavere andel.

Fjerkræandelen til Rusland har dog været meget svingende gennem de seneste år.

Dansk eksport af biprodukter
Danmark har en stor eksport af biprodukter, især svinekød men også for de andre kødtyper. Ud over egentlige spiselige biprodukter findes også andre biprodukter, der afsættes til blandt andet den farmaceutiske industri og til ingrediensvirksomheder.

For alle områder er det vigtigt med leveringssikkerhed, kvalitet og produktudvikling, hvilket danske virksomheder evner at leve op til. Desuden er udnyttelse af biprodukter med til at optimere ressourceudnyttelse, mindske madspildet fra jord til bord og udvide de økonomiske forretningsområder. Derved kan biprodukter bidrage til, at fødevarevirksomheder/slagterier betaler en konkurrencedygtig pris til landmændene.

Det er derfor helt afgørende fortsat at udnytte markedsmulighederne på dette område.

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094