Sådan mindsker du madspildet til firmajulefrokosten

| Af David Wedege | Tip redaktionen om en historie

Madspildet løber særlig løbsk i julefrokostsæsonen. Ny guide skal hjælpe storkøkkener med at spare skraldesække - og rare penge.

Drop den gamle julefrokostbuffet og mindsk madspildet. Det er hovedbudskabet i en guide, som forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad og rådgivningsvirksomheden AgroTech har udarbejdet i fællesskab og som er rettet mod storkøkkener som virksomhedskantiner.

- Vi skal gentænke buffeten til noget andet, så vi smider mindre ud, siger Selina Juul, som er kampagneleder for Stop Spild af Mad.

En opgørelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at danskernes spild af mad stiger med 20 procent over gennemsnittet i december, og derfor mener organisationerne bag guiden, at man skal sætte ind over for julefrokoster, som formentlig er den begivenhed, der står for det værste spild.

Den nye julefrokostguide mod madspild, som er rettet mod storkøkkener, foreslår, at personalet portionsanretter på gæsternes tallerkener. Således vil overskudsmad kunne gemmes og serveres. Overskudsmand må ikke gemmes af hensyn til fødevaresikkerheden, hvis maden har stået i timevis i en buffet.

Skab julehygge på ny måde
Selina Juul, som er kampagneleder for Stop Spild af Mad tror ikke, at der vil gå noget af danskernes julefrokosttradition, fordi man nedlægger den traditionsrige kæmpebuffet.

- Det bliver ikke et afsavn, og vi skal ikke hygge os mindre, fordi der er nogen, der anretter maden. Tværtimod vil køkkenpersonalet synes, at det er hyggeligt at kunne fortælle om det, der bliver serveret, siger hun.

Projektleder hos AgroTech, Johanne Sønderlund Birn, oplever stigende interesse i at forebygge madspild i storkøkkener. Flere får øjnene op for, at der kan spares penge.

Læs også: Nu er 800 spisesteder med i Refood

- Som enhver god husmor ønsker køkkenerne naturligvis ikke at løbe tør for mad, men vi oplever at flere er begyndt at servere mindre portioner eller bruge mindre fade. Det skyldes, at storkøkkenerne ikke er interesserede i at smide så meget mad ud og at de oplever, at gæsterne er mere optaget af madspild end tidligere, siger hun.

Kampagnens råd til storkøkkener, der arrangerer julefrokoster

• Lav portionsanretninger i stedet for at anrette på store fade.

• Brug tallerkenanretning i det omfang det kan lade sig gøre.

• Skift de store buffettallerkner ud med mindre tallerkner.

• Skift store fade ud med mindre fade.

Læs også: Ikea vil reducere sit madspild med 50 procent

• Brug indkøbserfaringer fra tidligere år, når der skal købes ind.

• Skriv erfaringer fra i år ned og brug erfaringerne næste år.

• Brug frisk gran og kogler som buffetpynt, så buffeten også ser indbydende ud, når store fade skiftes ud med mindre.

• Synliggør at I arbejder med at begrænse madspildet. For eksempel via opslag, på intranettet eller skiltning.

• Fortæl om resultatet af jeres indsats. Brug erfaringerne næste år.

• Overvej at indføre et ”frameldingsgebyr”, så man betaler hvis man melder fra til julefrokosten i sidste øjeblik.

• Udregn gennemsnitlig vægt af et julefrokostmåltid. Tommelfingerreglen er ca. 700 gr. per voksen inklusiv brød.

• Lav tabeller med råvareforbrug pr. person. For eksempel hvad de spiser af brød, sild, ost, kød, ris a la mande med mere.

• Overvej om tjeneren kan øse maden op til gæsterne, så de ikke selv øser mere op, end de kan spise.

• Undersøg hvorvidt det er muligt at donere den gode overskudsmad fra julefrokosten til lokale herberger og væresteder.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Vilstrup Bacon tilbyder dødspakker

- Det er noget værre noget, siger indehaveren

Brexit kan knuse dansk milliardeksport

Enkle værktøjer kan mindske børnefamiliers madspild

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

- Krølle Bølle får folk til at smile

Manden bag is-relancering nægtede at give op

Skagenfood købt af Dansk Supermarked

Tylstrup Kager bliver lukket ned

Nordjysk småkagefabrik dropper private label

Ocean Prawns lander overskud på 92 millioner

Hospital sparer syv millioner kroner ved at bekæmpe madspild

Friland hædret med europæisk pris for dyrevelfærd

Fødevarefolk får nemmere adgang til Bilkas hylder

Nu får Krølle Bølle alligevel comeback

Ikonisk is-mærke kunne dog ikke finde bornholmsk producent

Bülow tjente næsten en halv milliard på salget

Frederik vil arbejde med fremtidens fødevarer

22-årig fra Egå er klar til ny fødevareuddannelse

Computer har lavet "det globale brød"

Saftigt fladbrød falder angiveligt i alle menneskers smag

De små og mellemstore virksomheder ryster krisen af sig

Tican og SB Pork fyrer 55

Danish Crowns succes får konsekvenser hos konkurrenter

Flødebollekonge tjener millioner

Dansk is-produktion holder stand

Gode jobmuligheder med ny uddannelse i fødevareteknologi

Rekrutteringsspecialist: Praktisk og teoretisk mix hitter hos virksomhederne

Her leger ingeniører med fremtidens øl

DTU Bryghus udvikler nye metoder til ølbrygning og tester utraditionelle ideer

L&F giver Pisner tilbage til folket

Tis-øl bliver delt ud midt i København i næste uge

Danpo lancerer nyt velfærdsmærke for kyllinger

Konkurskarantæne til Tigers isleverandør

Ikea vil reducere sit madspild med 50 procent

Først var Frankrig ramt af smørkrise - nu er det tættere på Danmark

Østers med fæle bakterier trækkes tilbage

Håndværkere på Danish Crown arbejder igen

Nu strejker håndværkerne på Danish Crown

Fynboer kalder tofu tilbage

Nu åbner nyt gedemejeri

En lang række Kiwi'er bliver til Netto

Så er den her: Øl brygget på musik

Kæmpe skattesmæk kan ramme ingrediensgigant

2,2 ton slik beslaglagt i østjysk slikbutik

Folketingsflertal tillader flere havbrug ved danske kyster

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Vi støtter de Danske Hospitals Klovne

Primoreels A/S

Industriel 4G/LTE modem gateway med 2 SIM kort

Første spadestik på multihal i Bjerringbro

Vil du gerne arbejde med konsulentopgaver inden for CAM?

Juni nyhedsmail fra KE Fibertec

Endnu et løfteåg produceret hos os i Aalborg er nu klar til levering

Deltag på kurset Inventor Sheet Metal den 21/8 - og få indgående kendskab til pladekonstruktion

Forhandling af Racloflex båndafskrabere

Fokusgruppen besøgte Foamico

Kapselpåsætter fra Trepak International AB

Procesudstyr til fødevareindustrien

Kom og hør om kødproduktion i fremtiden

Ny aftale med Tyskland vil påvirke spotpriserne på el

INOXPA excentersnekkepumper.

R&D reducerer risici ved systemløsninger gennem simuleringer

Bigbag-anlæg til ethvert behov

Rejsegilde på ny hal til efterskole

Korrosionsresistent slangerulle/vinde Nederman Serie 888/889

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning og filtrering af svejserøg & slibestøv hos CL Smed

Gør mærkningen af dit løftegrej digital og enkel med Chipster

Se vores guide: Brug af løbekat

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Nomo - En del til den rigtige løsning! - Alt i lejer

PDM Professional webinar - gratis deltagelse

Send til en kollega

0.253