Sådan mindsker du madspildet til firmajulefrokosten

| Af David Wedege | Tip redaktionen om en historie

Madspildet løber særlig løbsk i julefrokostsæsonen. Ny guide skal hjælpe storkøkkener med at spare skraldesække - og rare penge.

Drop den gamle julefrokostbuffet og mindsk madspildet. Det er hovedbudskabet i en guide, som forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad og rådgivningsvirksomheden AgroTech har udarbejdet i fællesskab og som er rettet mod storkøkkener som virksomhedskantiner.

- Vi skal gentænke buffeten til noget andet, så vi smider mindre ud, siger Selina Juul, som er kampagneleder for Stop Spild af Mad.

En opgørelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at danskernes spild af mad stiger med 20 procent over gennemsnittet i december, og derfor mener organisationerne bag guiden, at man skal sætte ind over for julefrokoster, som formentlig er den begivenhed, der står for det værste spild.

Den nye julefrokostguide mod madspild, som er rettet mod storkøkkener, foreslår, at personalet portionsanretter på gæsternes tallerkener. Således vil overskudsmad kunne gemmes og serveres. Overskudsmand må ikke gemmes af hensyn til fødevaresikkerheden, hvis maden har stået i timevis i en buffet.

Skab julehygge på ny måde
Selina Juul, som er kampagneleder for Stop Spild af Mad tror ikke, at der vil gå noget af danskernes julefrokosttradition, fordi man nedlægger den traditionsrige kæmpebuffet.

- Det bliver ikke et afsavn, og vi skal ikke hygge os mindre, fordi der er nogen, der anretter maden. Tværtimod vil køkkenpersonalet synes, at det er hyggeligt at kunne fortælle om det, der bliver serveret, siger hun.

Projektleder hos AgroTech, Johanne Sønderlund Birn, oplever stigende interesse i at forebygge madspild i storkøkkener. Flere får øjnene op for, at der kan spares penge.

Læs også: Madspildsaktivist: Private er stadig de største syndere

- Som enhver god husmor ønsker køkkenerne naturligvis ikke at løbe tør for mad, men vi oplever at flere er begyndt at servere mindre portioner eller bruge mindre fade. Det skyldes, at storkøkkenerne ikke er interesserede i at smide så meget mad ud og at de oplever, at gæsterne er mere optaget af madspild end tidligere, siger hun.

Kampagnens råd til storkøkkener, der arrangerer julefrokoster

• Lav portionsanretninger i stedet for at anrette på store fade.

• Brug tallerkenanretning i det omfang det kan lade sig gøre.

• Skift de store buffettallerkner ud med mindre tallerkner.

• Skift store fade ud med mindre fade.

Læs også: Nestlé-chef: Vi kan mætte tre milliarder mere

• Brug indkøbserfaringer fra tidligere år, når der skal købes ind.

• Skriv erfaringer fra i år ned og brug erfaringerne næste år.

• Brug frisk gran og kogler som buffetpynt, så buffeten også ser indbydende ud, når store fade skiftes ud med mindre.

• Synliggør at I arbejder med at begrænse madspildet. For eksempel via opslag, på intranettet eller skiltning.

• Fortæl om resultatet af jeres indsats. Brug erfaringerne næste år.

• Overvej at indføre et ”frameldingsgebyr”, så man betaler hvis man melder fra til julefrokosten i sidste øjeblik.

• Udregn gennemsnitlig vægt af et julefrokostmåltid. Tommelfingerreglen er ca. 700 gr. per voksen inklusiv brød.

• Lav tabeller med råvareforbrug pr. person. For eksempel hvad de spiser af brød, sild, ost, kød, ris a la mande med mere.

• Overvej om tjeneren kan øse maden op til gæsterne, så de ikke selv øser mere op, end de kan spise.

• Undersøg hvorvidt det er muligt at donere den gode overskudsmad fra julefrokosten til lokale herberger og væresteder.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Trods Tulip-protester: Stadig mistanke mod forloren hare. "Bestyrket mistanke"

Olivenolie solgt under falsk varedeklaration

Easyfood lavede et rekordoverskud

Og vil fordoble omsætningen frem mod 2020.

Madværkstedet kom godt fra start

Sydkorea vil igen have danske æg og fuglefødder

Rødt mælkeresultat: Arla har blødt for milliarder i Tyskland

Det nordiske mejeriselskab har tabt 6 år i træk.

Så mange millioner: Nowaco forbedrer sidste års indtjeningsrekord

Uge 12: Ind og ud af bestyrelser og direktioner

Skagensfiskeriet slog Danmarksrekord i fjor

Rundede én milliard i 2016.

Carlsberg: Største fadølsfornyelse i 80 år

Dansk ventilator til kæmpe fiskefoderanlæg

Krakket andeslagteri slagter allerede igen torsdag

Opdateret: Død af færdigret? Tulip føler sig urimeligt anklaget

Billedserier & Videoer: Madværkstedet fik en fremragende premiere

Salmonella i svinekød kan opdages på den halve tid

Dobbelt-ordre til Carsoe

Royal Greenland har valgt Carsoe til at levere et komplet fabriksanlæg til rederiets nyeste filetrawler samt en fabrik til en ny rejetrawler.

Danskejet industri er større ude end hjemme

Især indenfor fødevarer, maskiner og møbler beskæftiger de flere i udlandet end i Danmark. Og alle elsker først og fremmest England.

50 unge fik en smagsprøve på gourmetslagterfaget

Massiv mangel på slagterelever i dagligvarekæderne og slagterbutikker er en tikkende bombe under dagligvarehandlen.

Nyt Wefood-samarbejde skal give sårbare unge fodfæste på arbejdsmarkedet

- De første 500 gange gik det helt galt

Konen var rasende, da Tommy Jensen ødelagde parrets køkkengrej i jagten på de perfekte popcorn

Irma sætter insekter på menuen

Frontmatec skal udvikle brystflæsk-robot

Andeslagteri er tæt på genåbning

Trecifret millioninvestering skal endevende alle Coca-Colas flasker

Det første danske øko-sukker på vej

Fødevarestyrelsen har ikke fundet skandalekød i Danmark

Snøfler trækkes tilbage efter risiko for metalstykker

Industrien sulten efter maskiner til fødevareproduktion

Klumme: Forebyggelse af fødevaresvindel går ind i en ny tidsalder

TripleNine klar til at investere 85 millioner

Fødevarestyrelsen undersøger brasiliansk kødskandale

Virksomheder i storbyer betaler to milliarder i ekstra skat

Carlsbergs patent på byg åbner for etisk debat

Vibocold forbereder generationsskifte

Ugens grin: Stop spild af mad

Fjerkræslagteri skifter direktør for syvende gang på syv år

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Bølgepap til sikker beskyttelse

De 10 bedste sprog at lære for virksomheder

Pilen peger mod bæredygtighed

Udendørs skilte

Alflow vinder årets erhvervspris i Vejen Kommune

Nye termiske kameraer hos RS Components tilbyder klassens bedste ydeevne med hensyn til funktionalit

Rustfri filtre fra Classic Filters

Integrerede pakkeløsninger fra én leverandør

Har du brug for en (grafisk) hånd?

Kom til Automationsdag'17

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Konference: Hvordan skal forsynings sektorerne fremadrettet reguleres og organiseres?

Kemi Kick Off 2017

Simas kunne regne den ud

JEROS jorden rundt

Fremtiden kræver smartere arbejdere

Integrationer gør dit administrative arbejde enklere

En verden af Papkasser

Smart Machines styrker innovative maskinbyggere

Nye krav i FSSC 22000 - sårbarhed og food defense

Nyt og inspirerende referencekatalog

Se nyhederne i vores udlejningsprogram

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Konference om den fremtidige Forsyningsstrategi

Nyt i sortiment: frysetørret grøntsagspulver og bælgfrugter

Send til en kollega

0.252