23948sdkhjf

Slagterifusion får skærpet opmærksomhed

Der er udsigt til løftede øjenbryn fra konkurrencemyndighederne.
Den store slagterifusion mellem Danish Crown og Tican vil få skærpet opmærksomhed. Det forudsiger professor Peter Møllgaard fra Copenhagen Business School, som er en af landets førende eksperter i konkurrencelovgivning, skriver DR Midt & Vest.

- Det bygger jeg på, at det er en øget koncentration i markedet. Sidste gang, Danish Crown fusionerede, var der også løftede øjenbryn hos konkurrencemyndighederne. Derfor tror jeg, at der vil være skærpet opmærksomhed i denne sag, siger han.

Frygten er, at når de to slagterier slår sig sammen, bliver de så stærke på markedet, at de nærmer sig et monopol.

De fusionerende slagteriselskaber har selv undersøgt konkurrenceforholdene, inden de præsenterede fusionsplanerne.

Her er vurderingen altså, at fusionen vil blive godkendt. Men Peter Møllgaard forudsiger, at der kan blive stillet modkrav:

- Hvis myndighederne vurderer, at fusionen skaber konkurrencemæssige problemer, så vil man typisk stille krav om frasalg af en del af virksomheden. Det kan for eksempel være enkelte slagterier, siger professoren til DR Midt & Vest.

Koster leverandører dyrt

Inden fusionen kan træde i kraft skal den godkendes af begge slagteriselskabers andelshavere.

Og fusionen koster Ticans leverandører dyrt.

Sammenlignet med i dag får de 25 øre mindre pr. kilo gris det første år og 10 øre mindre det andet år. Det kan presse nogle landmænd så hårdt, at de må lukke.

Søren Bonde Larsen er Ticans største leverandør med 100.000 slagtesvin om året. Han er ikke fan af fusionen:

- Det koster mig tæt på tre millioner kroner på to år. Så bliver vi nødt til at lukke produktionen. Så stort et tab kan vi ikke holde til, siger landmanden.

Han har de seneste år tjent for lidt til at dække det tab, han vil få ved en lavere kilopris. Derfor overvejer han at melde sig ud af Tican for at redde besætningen.

- Så skal grisene jo eksporteres til Tyskland, for vi har ikke andre slagterier herhjemme, siger Søren Bonde Larsen til DR Midt & Vest.

I aften skal Ticans formand Jens Jørgen Henriksen, stå på mål for fusionen over for Ticans 277 andelshavere. De skal endeligt vedtage fusionen 26. marts.

Hvis den danske konkurrencestyrelse godkender fucionen, skal EUs konkurrencemyndigheder under kommisær Margrethe Vestager godkende fusionen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078