23948sdkhjf

Fødevareindustrien skal spare på vandet

Millionprojekt sigter mod, at forbruget falder 15-30 procent
Danske fødevarevirksomheder bruger for meget rent drikkevand i produktionen. Det mener uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen, og hun hilser det derfor velkomment, at Innovationsfonden nu investerer 50 millioner kroner i at udvikle ny teknologi, der kan spare på industriens brug af rent drikkevand.

Samtidig investerer 14 virksomheder og 5 vidensmiljøer i Danmark et tilsvarende millionbeløb i et nyt såkaldt samfundspartnerskab.

- De offentlige investeringer i innovation skal i højere grad være drevet af et ønske om at løse en konkret udfordring. Det nye samfundspartnerskab er et godt eksempel på, hvordan centrale aktører kan samles om netop det: Hvordan kan vi løse det problem, at fødevareindustrien bruger meget store mængder vand?, spørger Sofie Carsten Nielsen.

De nye vandbesparende teknologier og løsninger bliver udviklet og testet hos 20-25 danske fødevarevirksomheder. Ambitionen er at bruge væsentligt mindre grundvand og i stigende omfang bruge renset genbrugsvand. Omstillingen skal ske, uden at man rykker ved kravene til fødevaresikkerhed og -kvalitet.

- Vi kan ikke selv finde flere besparelser


Blandt projektdelagerne er Danish Crown, hvor miljøchef Charlotte Thy har store forventninger:

- Slagterierne har siden midten af 1980’erne kørt en strategisk indsats omkring vandbesparelser. De seneste mange år har vi ikke kunnet finde nye, større besparelsespotentialer, der er økonomisk bæredygtige. Skal vi finde nye besparelser, har vi brug for et teknologisk kvantespring og et skift i tankegangen omkring vand. Vi forventer, at deltagelse i partnerskabet vil kunne bane vejen for dette, siger hun.

Partnerskabet hedder INNO+VIP (Vandeffektiv Industriel Produktion). Samarbejdet er femårigt og løber fra 2015 til 2020. Målet er, at der i 2020 er realiseret en vandbesparelse på et sted mellem 15 og 30 procent. Det samlede budget er på 98 millioner kroner.

Når teknologierne er udviklet, er det ambitionen, at de skal skabe nye eksportsucceser for dansk viden og teknologi på vandområdet. Samtidig vil fødevareindustriens konkurrenceevne formentlig blive forbedret.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109