23948sdkhjf

Slovenere klar med ny app til sporing af fødevarer

It og fødevarer smelter mere og mere sammen
Scan stregkoden med mobiltelefonen i butikken og indtast produktets mindst holdbar til-dato – så er der direkte adgang til et væld af informationer om den fødevare, man som forbruger har scannet.

Sådan lyder ideen til en nyudviklet sporbarheds-app, som torsdag blev vist frem på Danish Food Clusters innovations-dag i Aarhus.

To unge iværksættere, Žiga Drev og Tomaž Levak, havde taget den lange tur fra hjemlandet Slovenien for at vise deres teknik frem til danske fødevarefolk, og slovenerne håber nu, at de første danske fødevareproducenter melder sig som kunder inden længe.

Informationerne, som app’en leverer, kommer direkte fra den enkelte producent/leverandør, der selv kan gå ind og opdatere, når der sker ændringer. Forbrugerne kan således få friske informationer om råvarernes oprindelse i for eksempel en yoghurt, hvor man kan spore indholdet hele vejen tilbage til hvert eneste landbrug, der har leveret mælk til yoghurten.

Forbrugerkommentarer og webcam

- Det er også muligt at få information om for eksempel hvor mange kilometer, der er fra landbruget til mejeriet eller slagteriet, og forbrugerne kan bedømme og kommentere produktet. Vi arbejder også på kunne tilbyde mulighed for, at man via et webcam kan se køerne i stalden, siger Tomaž Levak til Food Supply.

Iværksætterduoen oplyser, at 1.200 farmere er brugere af app’en i Slovenien, og firmaet er nu klar til at tilbyde systemet i andre lande. I den forbindelse ser slovenerne Danmark som et helt oplagt sted, og Aarhus var derfor også det første sted uden for hjemlandet, de viste mulighederne frem.

- Forbrugerne i Danmark er kendt for at efterlyse gennemsigtighed, og det er vigtigt at kunne vise, hvor indholdet kommer fra, bemærker Žiga Drev.

OriginTrail, som sporbarhedssystemet hedder, kan implementeres i Danmark i løbet af nogle få uger – det kræver bare, at en eller flere kunder vil være med, konstaterer slovenerne.

På vej frem med stormskridt

Hos Danish Food Cluster er direktør Lone Ryg Olsen imponeret over app’en, som hun ser som endnu et eksempel på, at it og fødevarer smelter mere og mere sammen.

I det hele taget er innovation inden for fødevarebranchen på vej fremad med stormskridt, påpeger hun med henvisning til andre indspark på innovationsdagen i Aarhus.

- For eksempel fortalte Julie Wurfel fra Mixing Bowl i Silicon Valley, at man også dér ser fødevarebranchen som det næste store område, hvor der for alvor vil komme en masse innovation, siger Lone Ryg Olsen.
Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078