23948sdkhjf

Rapport: Mad og fødevarer danner grobund for vækst

Og bygger bro mellem by og land.
Der er et stort og endnu uforløst potentiale for både erhvervsudvikling og bosætning i den dynamik mellem land og by, som mad og fødevarer indeholder.

Det er ikke længere bare roer, korn og klipfisk, som bliver flyttet fra land til by. I dag er det i stadig højere grad danske kvalitetsråvarer, som først finder vej til de mange toprestauranter i byen, og derefter til butikshylderne. Og i dag kan vælge mellem mange forskellige slags specialmel, gulerødder fra Lammefjorden og verdens bedste ost fra Knuthenlund.

Maden er et helt grundlæggende og konkret bevis på, at by og land hænger sammen, og med fokus på kvalitet i både by og land er der skabt grobund for vækst. Det viser en ny rapport fra Center for Landdistriktsforskning. Rapporten sætter fokus på potentialerne ved de stadigt flere nye madbårne initiativer, som spirer frem i stadigt flere landdistrikter i disse år.

Rapporten har gennem en omfattende undersøgelse sat fokus på, hvad der skal til, for at få skabt mere samarbejde mellem aktørerne på landet og i byerne og øge synligheden af landets kvaliteter. En måde at skabe erhvervsudvikling og bosætning på landet består ifølge rapporten i at benytte de nye madbårne initiativer til at gøre landdistriktspolitik vedrørende erhvervsudvikling, levevilkår og naturen nærværende og vedkommende for storbyboerne.

- Land og by er ikke modsætninger, men hinandens forudsætning. Det er helt centralt for vores forståelse af, hvordan vi sikrer, at Danmark også i fremtiden hænger sammen. Her er mad et meget konkret eksempel på sammenhængen, og i takt med, at vi får stadig mere fokus på god mad og kvalitetsråvarer, er det oplagt at styrke det bånd, som maden allerede knytter, siger minister Carsten Hansen.

Et godt eksempel på behovet for at se sammenhængen mellem by og land fra rapporten er en workshop, hvor Center for Landdistrikter i forbindelse med rapporten kørte en busfuld interesserede byboere til Sydsjælland (Faxe og Stevns), så de med egne øjne kunne se de mange initiativer, der foregår ude i landdistrikterne.

På baggrund af rapporten vil Center for Landdistriktsforskning i løbet af kort tid også fremlægge et idekatalog, som skal give inspiration til, hvordan madbårne initiativer kan styrke lokal erhvervsudvikling og bosætning.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078