23948sdkhjf

Brand i friturekoger koster millionerstatning

Haaning A/S skal betale en million kroner i erstatning for en brand, der opstod i en firmaets grillpavilloner.
Haaning A/S skal betale cirka 1 mio. kr. i erstatning for skade efter en brand. Sådan lyder Højesterets dom på baggrund af en næsten ni år gammel sag.

I 2006 opstod der brand i en grillpavillon, som tilhørte Tryg Forsikrings forsikringstager. Branden opstod i en friturekoger, som kort forinden var leveret af Haaning sammen med grillpavillonen. Tryg Forsikring havde udbetalt erstatning for branden og krævede beløbet erstattet af Haaning efter reglerne om produktansvar.

Der var for Højesteret enighed om, at branden var opstået, fordi en medarbejder i grillpavillonen efter rengøring havde samlet friturekogeren forkert, så varmelegemerne, der bliver 575 grader varme, blev placeret forkert og kom i kontakt med fritureoliedampe, som antændes ved 300 grader.

Leverandør hæfter for producentansvar
Højesteret fastslog, at Haaning var erstatningsansvarlig for skaden efter de almindelige erstatningsretlige regler om produktansvar. Haaning skulle derfor betale erstatning til Tryg Forsikring på ca. 1 mio. kr.

Højesteret lagde blandt andet vægt på, at producenten af friturekogeren burde have indset, at det var en nærliggende risiko, at en bruger af friturekogeren kunne samle den forkert med betydelig risiko for brand, og at det var ukompliceret at konstruere friturekogeren, så den ikke kunne tændes, hvis den var samlet forkert. Som leverandør af friturekogeren hæftede Haaning for producentens ansvar.

Landsretten var i april 2013 kommet til et andet resultat, da den stadfæstede byrettens dom fra december 2009.

Læs hele Højesterets dom i sagen her.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094