23948sdkhjf

Nu skal årets lokale fødevare findes

Lokale producenter fra otte landsdele skal dyste om titlen Årets Lokale Vare, når professionelle dommere og forbrugere kårer otte lokale vindere og en national vinder.
Nu skal flere producenter af lokale varer frem i lyset. Derfor går Coop og Madkulturen sammen om den landsdækkende konkurrence, Årets Lokale Vare 2015.

I dag åbner tilmeldingen og producenter kan indstille deres produkter frem til 26. juni. 1. præmien er en kontant præmie på 50.000 kr., mulighed for at få solgt og markedsført varen i Coops butikker og personlig rådgivning til videre udvikling af forretningen.

- Vi vil fordoble andelen af unikke varer i Coop, og det kræver, at vi får mange flere leverandører, end vi har i dag. Forbrugernes interesse for lokale varer med god smag og en god historie, har aldrig været større. Derfor går vi nu sammen med Madkulturen om at finkæmme landet for kandidater til titlen, siger food-direktør Jens Visholm, Coop.

Konkurrencen omfatter i år udelukkende tørvarer.

Lokale varer hitter
Konkurrencen gennemføres i første omgang i otte landsdele, hvor der kåres en lokal vinder, som går videre til den nationale finale. Et dommerpanel med bl.a. Katrine Klinken og Claus Holm udpeger et vinderprodukt, der smager godt, har en god historie og som adskiller sig kvalitetsmæssigt fra andre varer.

- I Madkulturen arbejder vi for bedre mad til alle. Det forudsætter et mere mangfoldigt, et mere spændende udvalg af varer i danske dagligvarebutikker. En vigtig forudsætning for, at vi kan få det, er, at vi får flere nye, lokale producenter på banen, siger direktør Judith Kyst, Madkulturen.

I august smager regionale juryer sig gennem varerne og nominerer de bedste. I september er det i hver landsdel muligt for kunderne at deltage i afstemningen i udvalgte butikker og 6. oktober kåres vinderen ved finalen i Mad Cooperativet på Københavns Hovedbanegård.

Det er hensigten at gøre det til en årlig tilbagevendende begivenhed for at hylde den gode kvalitet og fremme nye, spændende varer, der kan bidrage til at løfte dansk madkultur.

Hvem kan deltage?
Alle lokale producenter af lokale kvalitetsvarer, der er godkendt fødevareproducent, kan deltage. Produktet skal tilhøre kategorien tørvarer – dvs. fødevarer, der ikke kræver opbevaring på køl eller frost.

Varen skal være produceret lokalt, mens lokale og danske ingredienser vægtes højt ved bedømmelsen.

Bedømmelseskriterier
Dommerne vurderer produktet på smag og sanselige oplevelse, råvareoprindelse, emballagedesign samt den lokale historie bag produkt og virksomhed.

Landsdele og kommuner
I Årets Lokale Vare 2015 arbejdes med otte landsdele. Virksomhedens kommune afgør, i hvilken landsdel et produkt tilmeldes. Når producenter tilmelder produkter oplyses automatisk, hvilken landsdel de tilhører.

De otte landsdele
1. Nordjylland
2. Midtjylland
3. Syd og Sønderjylland
4. Fyn
5. Hovedstaden og Nordsjælland
6. Midt og Vestsjælland
7. Sydsjælland og Lolland-Falster
8. Bornholm

Det nationale dommerpanel
Claus Holm – kok og produktudvikler
Katrine Klinken - madskribent, maddebattør og kok
Jesper Clement - forsker i design af mademballage og forbrugeradfærd, CBS
Dorte Storper - projektleder i sekretariatet for Smagen af Danmark
Judith Kyst - direktør i Madkulturen
Jens Visholm - Food direktør i Coop


Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125