23948sdkhjf

Roskilde-øller bliver kølet med solens stråler

Studerende laver bæredygtig køling af drikkevarer på Roskilde Festival
Uden kolde øl, ingen Roskilde Festival. Derfor har tre hold DTU-studerende sat sig for at sikre kølige drikkevarer på den igangværende musikfestival uden brug af energislugende køleskabe, skriver dtu.dk.

Alle tre bygger på princippet om ’"fordampningskøling", der i århundreder har været brugt til at holde madvarer kolde ved hjælp af solens varme.

Vi kender alle princippet: Hvis man sutter på en finger og stikker den op i luften, føles huden kølig når vandet fordamper fra fingeren. Fordampningskøling er mest effektivt i tørt vejr, så hvor kolde øllerne bliver, afhænger meget af vejret.

Køler med plads til 12 dåseøl

Blandt DTU-projekterne er ”Coolbox”, en helt simpel model, der består af et ventilationsrør beklædt med polyetherskum. Når skummet holdes vådt, vil fordampningen af vandet køle beholderens indhold ned.

- På festivalen vil vi give festivaldeltagerne mulighed for at bygge deres egen ølkøler med plads til 12 dåseøl. Desuden vil fortælle deltagerne om principperne bag fordampningskøling og perspektiverne i at køle med fordampning, fortæller Magnus Held, som er en af de fire DTU-studerende bag Coolbox, til dtu.dk.



Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078