23948sdkhjf

Danske enzymer har stort forretningspotentiale

Novozymes og Danisco øjner stort forretningspotentiale i foderenzymer som klimaløsning. Forskere på Københavns Universitet er i gang med at udvikle enzymer, der kan forbedre køernes optagelse af foderstoffer, så drøvtyggerne sender færre skadelige drivhusgasser ud i atmosfæren.
Tal fra Miljøstyrelsen viser, at mere end 4 pct. af Danmarks samlede udslip af drivhus gasser alene kommer fra husdyrenes udledning af metan og køerne er den langt største kilde. Det skriver Dagbladet Børsen.

- Metan produceres hovedsageligt, når dyrene fordøjer fi berholdigt foder som halm og hø. Hvis man derfor kan forbedre optagelsen af halm og hø, så det bliver ligeså effektivt som f.eks. korn, vil udledningen af metan falde væsentligt. Det er det, vi forsøger, bl.a. ved hjælp af enzymer, forklarer Jørgen Madsen, professor på Københavns Universitets Biovidenskabelige Fakultet.

Verdens to største enzymproducenter, Novozymes og Danisco, har begge fået øjnene op for potentialet i at reducere dyrenes udslip af metan. De har hidtil fokuseret på foderenzymer til enmavede dyr som grise og fjerkræ, men vil nu kaste sig over koncepter til drøvtyggere, der udgør et langt større klimaproblem på grund af metan-udledningen.

Jørgen Madsen venter dog tidligst en løsning om fire-fem år.

Kilde: Dagbladet Børsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078