23948sdkhjf

Listeria-dødsfald: Vi er frygteligt kede af det

Kattegat Seafood kommenterer nu sagen om dødsfald, der har lukket røgeriet
Statens Seruminstitut har med stor sikkerhed kunnet spore listeria fra to listeria-patienter til den type listeria, der tidligere er fundet i virksomheden Kattegat Seafood i Hirtshals, der siden 8. juni har haft lukket for produktionen af koldrøgede varer.

Fødevarestyrelsen nedlagde forbud mod produktionen, da det stod klart, at listeriabakterier fundet på fabrikken ved firmaets egenkontrol lignede bakterier, der har ført til flere sygdomstilfælde.

Infektionerne med listeria endte med dødsfald for en 60-årig mand, og har forårsaget en abort for en kvinde, der var gravid i 38. uge.

På ydersiden af maskinerne

Listeriabakterierne er fundet på ydersiden af produktionsmaskinerne på steder, hvor der ikke er kontakt med fødevarerne, men noget tyder på, at bakterierne også kan være røget i fødevarerne på et tidspunkt, siger fødevarechef i Fødevarestyrelsen i Nordjylland Birgitte Horn.

Problemer med listeriabakterier på røgeriet blev første gang opdaget, da man 8. juni tilbagekaldte koldrøgede laks solgt i Aldi, som man havde fundet bakterien i.

19. juni fandt man bakterier på selve fabrikken, og det er disse fund, som i Fødevarestyrelsens prøver 7. juni viste sig sammenlignelige med sygdomsudbruddene.

En ekstrakontrol dagen efter viste nye listeriafund, og produktionen har siden været lukket for koldrøgede laks. Inden der bliver lukket op igen, skal fabrikken forbedre sit kontrolprogram.

- Virksomheden skal lave en ny plan for deres egenprøver, som vi kan godkende, før vi kan ophæve vores forbud mod produktionen, siger Birgitte Horn.

Forstår lukning

På virksomheden er man naturligvis rystede og kede af det:

- Vi er frygteligt kede af denne sag, der berører os dybt. Vi kan ikke beklage nok, hvis vi har været skyld i sygdom og dødsfald. Vi er selvfølgelig indforståede med, at vi har måttet lukke linjen med de koldrøgede produkter ned, for forbrugersikkerheden må komme før alt andet, udtaler direktør i Kattegat Seafood Sven Erik Christensen.

Han understreger, at virksomheden samarbejder med myndighederne for at afklare alt i sagen, herunder om listeriaen er kommet ind med råvarerne, og om den vitterligt er skyld i sygdomsudbruddene.

- Om produktion af koldrøgede varer kan åbnes igen på et tidspunkt, er slet ikke noget vi tænker på nu, siger Sven Erik Christensen.

Ifølge direktøren er det ikke fastslået med 100 procents sikkerhed, at laksen, der har smittet patienterne, stammer fra Kattegat Seafood.

- Det prøver vi at finde ud af. Hvis listeriaen er kommet med råvaren, som andre også har købt af, kan den stamme fra andre producenter, og der er også en vis usikkerhed i dna-bestemmelsen, så vidt jeg forstår, siger Sven Erik Christensen.

Det er alene de koldrøgede produkter, virksomheden har lukket ned for.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125