23948sdkhjf

- Eksport til Rusland er ændret for altid

Danmarks ambassadør i Moskva: Glem det
Glem det. Eksporten af fødevarer til Rusland kommer ikke op på tidligere tiders niveau. Det gælder særligt svinekød, men der er andre eksportmuligheder til det russiske marked, lød det fra den danske ambassadør i Moskva, Thomas Winkler, da han på et seminar om Rusland holdt oplæg hos Landbrug & Fødevarer:

- Nogen tror stadig på, at et de restriktionsregimer, som Rusland har pålagt eksporten, skulle ophøre. Det vil ikke ske. Det kan vi godt glemme alt om. Den russiske tilgang til fødevarer er lige nu med stor fokus på selvforsyning. De vil beskytte deres egen produktion, siger han til Foodculture.dk.

Thomas Winkler fortæller, at russerne allerede er selvforsynende med fjerkræ, men ambitionen er, at de også vil være selvforsynende med svinekød. Derfor udnytter russerne nu tiden til at sætte gang i deres egen produktion, og ambassadøren tror derfor, at man inden for svinekød aldrig kommer tilbage til den store eksport, man havde før krisen.

Til gengæld har russerne lang vej igen med egen mælkeproduktion, og Thomas Winkler udelukker helt, at russerne vil forsøge at blive selvforsynende med oksekød.

Muligheder for knowhow


Mens øget russisk egenproduktion af fødevarer forhindrer, at eksporten vil vende helt tilbage, åbner det til gengæld for muligheder inden for yderligere eksport af maskiner og knowhow, mener ambassadøren

- Russerne kan ikke selv finde ud af at blive selvforsynende. De har behov for hjælp til at udvide og udvikle deres produktion, og her er vi eksperter i Danmark. De vil få behov for at optimere hele vejen op gennem forsyningskæden, og her vil der alt andet lige opstå nogle eksportmuligheder, som vi må forstå at udnytte, siger han.

I Landbrug & Fødevarer er direktør Karen Hækkerup ikke i tvivl om, at Ruslandskrisen har ramt ned på det værst tænkelige tidspunkt:

- Det er ikke Ruslandskrisen, der alene er skyld i den sorte krise, landbruget er i lige nu. Men det har uden tvivl forstærket den hjemlige krise, og det har desværre også en selvforstærkende effekt, når vores landbrug bliver ramt af flere ting lige oven i hinanden, siger hun til Foodculture.dk.






Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079