Danske grise spiser mere og mere ”rugbrød”
De har fået smag for rug, lyder meldingen fra Danish Agro
- Den øgede produktion af rug skyldes ikke, at der eksempelvis spises mere rugbrød blandt danskerne. Danish Agros leverancer af dansk rug til de danske møller har ligget stabilt gennem de senere år og bruges i dag i mange typer fødevarer. Forklaringen skal findes blandt danske grise, der har fået smag for rug, siger direktør Henning Fogh fra Danish Agro.
Mæthed giver ro i stalden
Ifølge produktchef hos Danish Agro Arne Ringsing skyldes det ikke mindst de gode egenskaber, som rug kan bidrage med hos de danske svin.
- Hos Danish Agro har vi længe talt varmt for rug som et godt supplement i svinefoderet, da det har en række fordele. Rug giver for eksempel en bedre mæthedsfornemmelse for grisene end for eksempel hvede. Når grisene føler sig mætte, giver det mere ro i stalden, og det høje indhold af fiber i rug er samtidig med til at afhjælpe mavesår. Vi kan se, at kødprocenten generelt er bedre, når der har været benyttet rug i foderet, siger Arne Ringsing.
Traditionelt har landmænd været tilbageholdende med at bruge rug i foderet, men den øgede fokus på trivsel og sundhed har igen gjort rugen interessant for landmændene at anvende i slagtesvine- og sofoder.
- Det er rigtigt, at rug kan være ramt af meldrøjer, som er en svampeart, der er uønsket i foderblandinger, men ny teknologi gør at det i dag er muligt at fjerne de uønskede svampesporer fra kornet, siger Arne Ringsing.