23948sdkhjf

Hjælp at hente i kampen mod madspild

Klumme: Dorte Petersen fra AgroTech tager i dagens klumme pulsen på, hvordan det går med at reducere madspildet i foodservicesektoren i Danmark. Ja, der er stadig noget at komme efter.
Madspild har været på agendaen i en årrække, men der er stadig noget at komme efter. Tal fra Miljøstyrelsen viser, at hospitaler, plejehjem og kantiner hvert år smider mere end 31.000 ton mad ud.

Det er derfor glædeligt, at der er gang i en række initiativer til at komme et skridt videre – mange af dem udsprunget af det partnerskab for mindre madspild, der er dannet på tværs af aktører på initiativ af Miljøministeriet – nu Miljø- og Fødevareministeriet. AgroTech har været medlem af dette partnerskab fra begyndelsen, og der arbejdes aktivt med at skabe ny viden på området til gavn for sektoren.

For storkøkkener er der nu hjælp at hente. Op til 40 danske storkøkkener kan igennem de næste to år få hjælp fra Madspildsjægerne til at reducere madspild med fuldt tilskud. Bag initiativet står Miljø- og Fødevareministeriet, som har hyret AgroTech til opgaven. Her kan storkøkkener ansøge om at få en madspildsjæger ud i køkkenet og få hjælp til at reducere madspildet – udover den indsats som køkkenet typisk allerede har lagt. Dette gøres ved at måle spildet og holde workshops, hvorefter der laves en konkret handlingsplan.

Eneste investering er tid

Honoraret betales af Miljøstyrelsen, så den eneste investering for køkkenerne er den tid, de lægger i indsatsen. Når vi er ude ved storkøkkenerne, oplever vi, at de fleste storkøkkener allerede har gjort meget for at reducere madspildet. Madspildsjægerne giver dem en mulighed for at komme et spadestik dybere med en minimal investering. Initiativet er i sin spæde opstart, hvor storkøkkener nu kan ansøge om at være med.

Direkte udsprunget af partnerskabet for mindre madspild ses der nu på brugen af frugt- og grøntprodukter i kategori 2 i storkøkkener. Produkter, som detailkæder og forbrugere typisk vælger fra, har bedre muligheder for at blive brugt til buffeter, i salater og anden forarbejdning i et storkøkken. Men tiden er knap i et storkøkken – buffeten skal stå klar til det tidspunkt, hvor eksempelvis kantinegæsterne på en arbejdsplads er klar til frokostpause.

Er det dyrere?

Omkostningen ved at anvende kategori 2-varer i et storkøkken sammenlignet med standardvarer er ikke belyst. Der er behov for at få belyst, hvorvidt det er mere omkostningstungt for et køkken at arbejde med for eksempel halve eller skæve gulerødder frem for de hele og tilsvarende for andre råvarer. Spørgsmål som øget arbejdstid, energiforbrug, vandforbrug samt ændrede krav til forarbejdningsmaskiner udgør derfor i dag en væsentlig barriere for anvendelse af kategori 2-produkter i storkøkkener. Dette skal der nu ses på i en analyse, som er igangsat af Miljøstyrelsen, men som udføres af AgroTech.

Så der er gode grunde til at forvente, at Danmark fortsat vil kunne gå forrest med viden, metoder og resultater inden for reduktion af madspild i foodservice-sektoren.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156