23948sdkhjf

Kødkontrol viste fejl i hvert fjerde tilfælde

Efter hestekødsskandalen i 2013 indførte Varefakta stikprøvekontrol på kød. Kontrollen afslører blandt andet spor af svinekød i et oksekødsprodukt. Ikke acceptabelt, siger Fødevarestyrelsen.
I fire ud af 17 prøver påviste Varefakta ved en stikprøvekontrol spor af andre kødarter, end det deklarerede. Det svarer til knapt 24 procent. Selvom overskridelserne var meget små, rynker Fødevarestyrelsen brynene.

- Spor af svinekød i en pakke saltkød og spor af kylling i en partypølse som rettelig kun burde bestå af svinekød.

Det er nogle af de konkrete resultater af den stikprøvekontrol, som Varefakta indførte i kølvandet på hestekødsskandalen i 2013.

Der er på ingen måde tale om en ny hestekødsskandale, idet afvigelserne er uhyre små og i alle tilfælde mindre end 1 procent.

Uregelmæssighederne kan forklares med manglende omhyggelighed, fremgår det af kommentarerne fra producenter, som først har skåret pålæg med en anden dyreart og dermed har efterladt spor på pålægsmaskinen.

- Forbrugerne må og skal kunne regne med, at når der står oksekød i deklarationen, så er det oksekød og kun oksekød, der er i pakken. Selvom afvigelserne er små, så understreger resultatet, at der er behov for uvildig stikprøvekontrol, siger direktør Helga Møller, Varefakta.

Næppe bevidst snyd
Den beskedne afvigelse rummer med andre ord ikke mistanke om bevidst snyd.

Imidlertid er Fødevarestyrelsen ikke tilfreds med afvigelserne. I et svar til Varefakta fastslår Styrelsen, at der ikke opereres med nogen tolerance eller grænseværdi for hvor meget DNA, der må være af en anden kødart i et produkt end det deklarerede.

Forelagt producenternes forklaring om krydssmitte på produktionslinien via pålægsmaskinen, erklærer Styrelsen, at virksomheden ikke har gjort tilstrækkeligt for at rengøre sig ud af problemet.

- Det er ikke acceptabelt, fastslår Fødevarestyrelsen.

Producenterne har efterfølgende lovet, at de vil ændre procedurer og gøre bedre rent mellem produktionerne.

Fakta:
De fire varer med spor af andet kød:

Saltkød - Påvist indhold af kvæg (60-100 %) samt svin (<1 %).
Røget filet - Påvist indhold af svin (60-100 %) samt kvæg (<1 %).
Partypølser - Påvist indhold af svin (60-100 %) samt kylling (<1 %).
Kyllingefrikadeller - Påvist indhold af kylling (60-100 %) samt kvæg (<1 %).


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112