23948sdkhjf

Mejeribranchen bygger på livet løs

Adskillige mejerier udvider i et sandt byggeboom
Et decideret byggeboom er i gang i mejeribranchen, hvor Mammen Mejerierne, Naturmælk, Them Andelsmejeri, Thise Mejeri, Aabybro Mejeri og Arla Foods alle mangler plads. Nogle af mejerierne er ved at planlægge en udvidelse, mens andre er i gang med eller netop er blevet færdige med nybyggeri, skriver Mejeribladet på sin hjemmeside.

Hos Naturmælk i Sønderjylland er det planen, at nye bygninger skal begynde at skyde op senere på året.

- Dels har vi stille og roligt udvidet produktion, dels har vi fået 10-12 procent. ekstra mælk, efter at vi fra årsskiftet er begyndt at hente økologisk mælk på Fyn. Den fynske mælk indgår i vores strategiske alliance med Løgismose, som skal udmønte sig i nye produkter, fortæller mejerichef Leif Friis Jørgensen til Mejeribladet.

Faktisk var mejeriet allerede i efteråret nået langt med planerne for en udvidelse, men de planer skal nu gentænkes, efter at mejeriet kort før jul købte nabogrunden på 20.000 kvadratmeter.

Ud over friheden til at bygge det helt rigtige får mejeriet også mulighed for at køre i døgndrift, nu hvor der ikke længere skal tages hensyn til en nabo. De nye bygninger skal rumme et ostelager og kølerum, og måske også lager til emballage. Leif Friis Jørgensen håber, at arbejdet kan gå i gang senest i efteråret.

Mammen klar med nyt mejerianlæg

Mammen Mejerierne har siden 2012 bygget på et helt nyt mejerianlæg på 3.000 kvadratmeter ved siden af det oprindelige Mamamen-mejeri, der har eksisteret siden 1911. Byggeriet er nu færdiggjort, en stor del af indmaden er blevet installeret, og her i januar bliver en del af det nye osteanlæg testkørt.

- Vi har fået produceret de første forsøgsbatch, hvilket vi betragter som lidt af en milepæl, fortæller direktør Lars Staunsbæk, Mammen Mejerierne.

Det nye anlæg forventes at være helt klar til september, og derefter vil det gamle anlæg blive lukket ned. Med det nye anlæg og nye silotanke øges mejeriets produktionskapacitet, så det bliver muligt at producere op til 20.000 ton gul ost om året mod hidtil 8.000 ton.

På selskabets mejeri i Onsild – det tidligere Andelsmejeriet Sædager, som Mammen Mejerierne overtog i januar 2014 - er det planen at bygge til i løbet af 2016. Der skal opføres et nyt lager i forbindelse med, at der flyttes produktion fra selskabets mejeri i Drøsbro til Onsild.

Mere plads til midtjysk ost

Hos Them Andelsmejeri arbejdes der på at finde en løsning for mejeriets pakkeri.

- Vi mangler simpelthen plads i pakkeriet, som vi har behov for at optimere og automatisere, hvilket ikke kan lade sig gøre i de nuværende rammer. Desuden vil vi gerne have mulighed for at tænke i nye emballagetyper. Løsningen kunne være at samle vores pakkeri og lager et andet sted, fortæller mejeridirektør Alette Algreen-Ussing til Mejeribladet.

Them Andelsmejeri har allerede to ostelagre uden for byen, for mejeriet er placeret inde i Them by, hvor der ikke er mulighed for at udvide. En samlet løsning med pakkeri og lager vil derfor også skulle placeres uden for byen. Ifølge Alette Algreen-Ussing er der endnu ikke besluttet noget i forhold til hverken placering eller om der skal bygges nyt eller anvendes eksisterende bygninger, men hun understreger, at der skal findes en permanent løsning.

På den jyske vestkyst ved Bovbjerg Fyr ligger Thise Mejeris lager til Vesterhavsosten, som efterhånden er blevet så populær, at det 500 kvadratmeter store lager skal udvides. Mejeriet planlægger at bygge 800 kvadratmeter lager, men har søgt om lov til at bygge 1.200 kvadratmeter., hvis der skulle blive behov for at udvide igen.

I det nordjyske har Aabybro Mejeri, der primært producerer is, for kort tid siden fået lagt sidste hånd på en ny produktionshal, som dog endnu ikke er taget i brug.

Arla Foods tog i efteråret 2013 første spadestik til et nyt innovationscenter på 10.000 kvadratmeter. ved Agro Food Park i Skejby. Centeret skal være arbejdsplads for 120 medarbejdere og bliver centrum for Arla Foods’ produktudvikling til hele verden. Byggeriet forventes afsluttet senere på året.

Derudover arbejder Arla fortsat med opførelsen af en hydrolysat-afdeling ved Danmark Protein i Nr. Vium, mens Taulov Mejeri, Hoco og Birkum Ost indrettes til øget produktion.



Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094