23948sdkhjf

Millionprojekt skal gøre tang til fødevarer i stor skala

Kattegatcentret er med til at sætte dyrkning og anvendelse af tang på dagsordenen i et nyt, banebrydende innovationsprojekt
Sammen med Teknologisk Institut, Aarhus Universitet og en lang række andre videninstitutioner og virksomheder deltager Kattegatcentret i Grenaa de næste godt fire år et stort, internationalt innovationsprojekt med titlen MAB4 - MakroAlge Biorraffinering til højværdiprodukter.

Projektet skal udvikle metoder til at dyrke tang i stor skala og omdanne tangen til fødevarer og ingredienser til blandt andet dyrefoder og hudpleje – og ikke mindst sørge for, at den nye viden kommer ud at arbejde i danske virksomheder.

- Vi tror på tang som en af fremtidens spændende og bæredygtige ressourcer, og vi glæder os til at se hvilke nye innovative produkter, der kommer ud af samarbejdet i dette projekt, fortæller Lone Thybo Mouritsen, leder for forskning i Kattegatcentret.

MAB4-projektet har et samlet budget på 24 millioner kroner og heraf har Innovationsfonden investeret 11,8 millioner kroner med det formål at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark med udgangspunkt i tang som ressource.

Viden med vækstpotentiale
Kattegatcentrets rolle i MAB4-projektet er at formidle viden genereret i projektet til virksomheder, iværksættere og investorer - og på den måde skabe nye og spændende arbejdspladser i Danmark.


- Kattegatcentret skal blandt andet være tovholder for et netværk af virksomheder og videnpersoner med en fælles interesse i tangs mange potentialer, og derudover skal vi arrangere årlige, internationale konferencer og stå for projektets kommunikation, fortæller Lone Thybo Mouritsen.

Kattegatcentret har i mange år arbejdet med tang som ressource i regi af AlgeCenter Danmark, og har desuden været med i opstarten af det norddjurske tangeventyr, Nordisk Tang, der vandt Business Region Aarhus Iværksætterprisen i 2015.

”Vi er glade for, at Kattegatcentret med deltagelsen i MAB4-projektet er med til at sørge for, at ny innovativ viden når ud til virksomhederne, så der skabes nye arbejdspladser på et bæredygtigt grundlag, som er helt i tråd med vores mission om at passe på havet,” fortæller direktør i Kattegatcentret,Bjarne Klausen.

FAKTA
Projektets officielle titel er MAB4 - MakroAlge Biorraffinering til Højværdiprodukter
MAB4-projektet omfatter optimering af processer og udvikling af nye metoder i hele produktionskæden - lige fra storskala dyrkning af tang i havet over høst og lagring til bioraffinering med udtræk af værdifulde stoffer fra tangen til anvendelse i fødevarer, dyrefoder og hudpleje

Innovationsfondens investering er på 11,8 millioner kr. ud af det samlede projektbudget på 24 millioner.

Kattegatcentret står også i spidsen for formidlingsindsatsen i det Nordea-fondenstøttede forsknings- og formidlingsprojekt ”FiSK”
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094