23948sdkhjf

Fødevarefirmaer har kig på kloakanlæggene

Korrekt udledning af spildevand kan give store besparelser
Der er millioner af kroner at hente på driftsbudgetterne i den danske fødevarebranche på et område, som de færreste måske tænker ret meget på: Virksomhedernes kloakanlæg.

Det konstaterer entreprenørvirksomheden Per Aarsleff A/S, som i forbindelse med Miljøstyrelsens stigende fokus på korrekt udledning af processpildevand fra Industrien har haft fingrene i adskillige fødevarekloakker. Ifølge Per Aarsleff A/S betyder udviklingen, at virksomhederne blandt andet undgår kostbare produktionsstop i forbindelse med etablering af sammenfaldne kloakker.

Hos Arla Foods’ mejeri i Rødkærsbro, der døgnet rundt producerer mozzarella-ost, er kloaknettet prioriteret som en naturlig del af hele produktionsapparatet. På baggrund af tv-inspektioner udarbejdes der løbende tilstandsvurderinger, så bygningspedel Michael Finderup Nielsen konstant har overblik over tilstanden og derved kan undgå dyre produktionsstop og opgravninger.

- Vi skal for alt i verden undgå, at vores kloaknet bryder sammen inde på selve produktionsarealet. Via vores nøje udarbejdede fornyelsesplaner har vi fuldstændig styr på tilstanden af vores ledningsnet, og det sparer os for millioner af kroner og en masse gener - fordi vi også undgår, at kloaknettet bliver i så dårlig stand, at man ikke længere kan forny med strømpeforing (et nyt rør indeni det gamle, red.) og derfor er nødsaget til at grave op og lægge helt nyt, forklarer Michael Finderup Nielsen

Produktionsstop en gang om året

En gang om året har mejeriet i Rødkærsbro et planlagt produktionsstop, hvor alle maskiner efterses, og her får man typisk også strømpeforet de dele af kloaknettet, der ligger under produktionsområdet og er i dårligst stand. Der bliver løbende udført TV-inspektion, så dokumentationen over for kommunen er i orden.

Per Aarsleff A/S, der har specialiseret sig i tilstandsvurderinger af kloakker samt strømpeforing af ledningsnet, udarbejder fornyelsesplaner og udfører strømpeforinger på en række mejerier hos Arla Foods, herunder mejeriet i Rødkærsbro.

- De skærpede krav fra Miljøstyrelsen og kommunerne er med til at fremme en positiv udvikling, som både sikrer miljøet, sikkerhed for drift og produktion samt besparelser på vedligeholdelseskontoen hos fødevareindustrien. Tit skal der et alvorligt kloaknedbrud til, før det går op for virksomhederne, at det langt bedre kan betale sig at have et overblik over kloaknettets tilstand, forklarer Henrik Kjær, salgschef hos Aarsleff Rørteknik.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109