23948sdkhjf

Intelligent luftrensning tager kampen op mod fordærvet frugt og grønt

Nyt projekt kan medføre besparelser for enorme beløb
En avocado kan lægges ved siden af tomater eller bananer for at hurtigmodne avocadoen. Årsagen til denne effekt er tomaternes udskillelse af signalmolekylet ethylen, som øger modningsprocessen af avocadoen. Denne effekt kan være nyttig i nogle sammenhænge, men kan samtidig også igangsætte en kædereaktion, som overmodner en hel container eller et lager af frugt eller grønt.

Et nyt projekt er nu i gang med at udvikle en avanceret luftrenser, der kan dæmpe denne kædereaktion, og det kan medføre enorme besparelser: Ifølge Teknologisk Institut går frugt og grønt til en samlet værdi af mere end tre milliarder kroner årligt til spilde under produktion, transport, oplagring eller salg i Danmark. En af årsagerne til dette spild er ethylen, der frigives fra frugt, grønt og blomster under modningsprocessen og fremskynder denne yderligere.

Ved aktivt at reducere eksponeringen over for ethylen kan en del af dette spild undgås. Derfor vil udviklingen af en avanceret luftrenser i projektet, som har fået bevilget penge af Innovationsfonden, være med til at reducere spildet.

Ekspertviden

Gennem et nyt samarbejde mellem Blue Ocean Robotics, Aalborg Universitet, Develco Products, Teknologisk Institut, Gartneriet PKM, Alex Andersen Ølund, Aarstiderne og Dansk Supermarked sigtes der mod at udvikle en løsning, hvor man dels kan holde øje med niveauerne af netop ethylen under produktion, transport, oplagring og salg af frugt, grønt og blomster, og dels fjerne den skadelige ethylen fra luften.

Projektet kræver i høj grad ekspertviden: Det omfatter blandt andet de nyeste teknologier inden for sensorer, fotokatalytiske overflader og UV-dioder, og der bruges nyudviklede computermodeller, som kan forudsige interaktionen mellem molekyler og aktive overflader i et luftrensningssystem. Blue Ocean Robotics står for at producere selve luftrensningssystemet, mens Develco Products udvikler systemerne til at styre sensorerne.




Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078