23948sdkhjf

Marked for mætheds-manipulation

Fødevare- og medicinalindustrien vil skabe madvarer og medicin, der kan manipulere med vores fornemmelse af sult og mæthed. Både Novo Nordisk og Danisco satser på området.
Et måltid mad udløser hormoner i tarmene, som påvirker hjernen til at føle mæthed, og sådanne systemer kan efterlignes og påvirkes, efterhånden som forskerne forstår dem.

Jens Juul Holst, professor ved Biomedicinsk Institut ved Københavns Universitet, ser store muligheder i at påvirke den fysiologiske styring af appetit og mæthed:

- Det er et nyt forskningsområde, og især i USA er der sat store midler af. Perspektivet er en betydelig indsats over for fedme, for jo mere man forstår de mekanismer, der regulerer fødeindtaget, desto bedre kan man behandle og også forebygge, siger han til Ingeniøren.

Jens Juul Holst tror desuden på, at det kan lade sig gøre at bruge hormonerne direkte som medicin frem for at manipulere dem ved operationer. Han påpeger, at Novo Nordisk allerde i dag bruger nogle af hormonerne i behandling af type 2-diabetes, hvilket har resulteret i mindre vægttab.

Også Danisco er med på vognen. Virksomheden har lavet studier med særlige kulhydrater i samarbejde med Leeds Universitet i Storbritannien. Disse kulhydrater trigger hormonerne i tarmene til at fortælle hjernen, at der er kommet tilstrækkeligt med kalorier og det giver dermed en følelse af mæthed.

Kilde: Ingeniøren

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094