23948sdkhjf

Dansk fødevareindustri tørster efter investeringer

Det kniber med at trække udenlandske investeringer til den danske fødevareindustri. "Vi har en udfordring," lyder det DI Fødevarer.
Det går rigtig godt for den danske fødevareklynge på den globale scene. Der investeres og eksporteres for trecifrede milliardbeløb hvert år, men det kniber lidt, når det handler om at trække udenlandske aktører og investorer til Danmark.

Forskellen mellem investeringer i udlandet og udenlandske investeringer i den danske fødevareindustri betegnes som investeringsgabet, og for fødevareindustrien er investeringsgabet større end i andre dele af dansk industri.

Udfordringen har stået på i en årrække, uden at billedet ser ud til at vende. Det fremgår tydeligt af analyser udarbejdet af DI Fødevarer, der beskriver de manglende investeringer i den hjemlige industri som et faresignal.

- Vi har en stærk fødevareindustri i Danmark, og vi har en stærk fødevareklynge, som gør det utrolig godt ude i verden. Men det er omvendt tydeligt, at der mangler udenlandske investeringer i industrien herhjemme, siger konsulent i DI Fødevarer Peter Bernt Jensen.

Svært at udvikle
Peter Bernt Jensen peger på, at de manglende udenlandske investeringer i dansk fødevareindustri kan gøre det svært at udvikle den danske produktion og dermed sikre, at produktionen bliver her i landet. Og når produktionen forsvinder, så forsvinder arbejdspladserne, og dermed bliver situationen selvforstærkende.

- Det kunne være fantastisk, hvis vi kunne trække flere investeringer til Danmark, men det handler jo også om, hvor attraktivt det er at producere og investere herhjemme, siger Peter Bernt Jensen og henviser til, at der skal være udsigt til et givtigt afkast, før investorerne begynder at summe omkring de danske fabrikker.

Og her er Danmark i konkurrence med mange andre lande omkring tiltrækning af investeringer.

Kæmper for balancen
Lokkemidlerne, som skal trække fremmede investorer til Danmark, findes ikke i dag, hvor selv de store fødevareproducenter konstant kæmper for at holde balance i driften.

- Vi har en stærk dansk forskning på fødevareområdet, og innovationen er også rigtig godt med. Du kan sige, der er stærke led i samtlige dele af værdikæden omkring fødevareproduktion i Danmark. Håbet er, at den stærke danske fødevareklynge på lidt længere sigt kan være med til at trække flere investeringer til Danmark, siger Peter Bernt Jensen.

Han peger dog samtidig på, at det grundlæggende handler om, hvor attraktivt det er at producere og investere i Danmark. Derfor glæder det også Dansk Industri, at der lige nu fra politisk side er opmærksomhed på at forbedre fødevareindustriens vilkår, blandt andet med regeringens fødevare- og landbrugspakke, og samtidig er stadig mere automation og øget brug af robotter med til at styrke fødevareindustrien produktivitet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093